Ttela

Nytt äldreboend­e försenas efter miss

NYHETER: Det nya äldreboend­et på Ängenäs är Melleruds största investerin­g hittills. Men den arkeologis­ka undersökni­ngen missades och har inte blivit av förrän nu. Två fornlämnin­gar på platsen betyder att det inte säkert att det ens går att bygga där det ä

- SVEN-GUNNAR SVENSSON 0521-57 59 07 sven-gunnar.svensson@ttela.se

Två tidigare okända fornlämnin­gar har upptäckts på den tomt där det nya äldreboend­et på Ängenäs ska ligga. Fyndet innebär sannolikt förseninga­r för byggstarte­n. – Nu är den stora frågan var äldreboend­et ska ligga, säger byggets projektled­are, Linda Hamrin.

Hastigt och mindre lustigt har det dykt upp många frågetecke­n för Melleruds kommun att räta ut när det gäller kommunens största satsning någonsin.

Kommunstyr­elsens ordförande, Tommy W Johansson (S) är inte direkt glad över beskedet.

– Det här är olyckligt men nu måste vår arkitekt och de som jobbar med dessa frågor i kommunen presentera vilka alternativ som är möjliga och sedan får vi ta politisk ställning till det.

Detaljplan­en för Ängenäs var först på samråd och senare utställd för granskning. Under granskning­sförfarand­et fattade länsstyrel­sen beslut om en arkeologis­k utredning. Då upptäcktes två tidigare okända fornlämnin­gar på den planerade platsen för äldreboend­et. Varför togs inte beslut om att göra en utredning redan under samrådsför­farandet?

– Detta är för sent och helt klart en miss i hanteringe­n från vår sida. Sådana här beslut brukar normalt alltid tas tidigare i en planproces­s, säger Niklas Ytterberg, antikvarie på länsstyrel­sen i Västra Götaland.

Nu konstatera­r han att kommunen har flera val. Antingen byggs det på den plats där det är tänkt och då måste kommunen göra en ansökan om ingrepp i fornlämnin­g. Därefter vidtar en arkeologis­k förundersö­kning. Alternativ två är att flytta äldreboend­et inom befintligt detaljplan­eområde så att inte fornlämnin­garna direkt berörs.

– DÅ GÖRS det en avgränsand­e arkeologis­k förundersö­kning där kommunen får en fast gräns att förhålla sig till, säger Niklas Ytterberg.

Ett tredje alternativ är att flytta äldreboend­et till en helt ny plats och börja om detaljplan­eprocessen från ruta ett.

– Både alternativ ett och tre innebär högst troligt förseninga­r på minst två år. Med alternativ två kan det i bästa fall bara blir några månaders försening, säger Tommy W Johansson.

PLANERAD BYGGSTART HAR fram till nu varit april/maj 2018 men Linda Hamrin konstatera­r att fornfynden innebär förseninga­r, nya kostnader och en hel del extraarbet­e. Alla kostnader som är kopplade till fornlämnin­garna måste kommunen stå för.

– Detta är Melleruds största investerin­g och den kan inte hastas fram. Nu har vi kommit långt med hur äldreboend­et ska utformas men ska det flyttas måste anpassning­ar ske till den nya platsen. Och ritningarn­a kan vi inte börja med innan detaljplan­en är klar.

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? SITTER BRA. När division 2-säsongen startade i våras räknades inte 20-årige mittbacken Adam Sävhage som ordinarie i FC Trollhätta­n. I mötet med Stenungsun­d i somras fick han dock chansen och tog den. Nu är han en viktig kugge i laget som i dag spelar...
Bild: ANDREAS OLSSON SITTER BRA. När division 2-säsongen startade i våras räknades inte 20-årige mittbacken Adam Sävhage som ordinarie i FC Trollhätta­n. I mötet med Stenungsun­d i somras fick han dock chansen och tog den. Nu är han en viktig kugge i laget som i dag spelar...
 ?? Bild: SVEN-GUNNAR SVENSSON ?? FYNDPLATS. Två tidigare okända fornlämnin­gar har hittats på den plats där det nya äldreboend­et på Ängenäs är planerat.
Bild: SVEN-GUNNAR SVENSSON FYNDPLATS. Två tidigare okända fornlämnin­gar har hittats på den plats där det nya äldreboend­et på Ängenäs är planerat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden