Ttela

Lundell stöttar anhöriga

- ELIN KULLANDER 0520-42 26 00 elin.kullander@ttela.se

Med en mission om att ändra människors syn på beroendesj­ukdomar gav sig Sanna Lundell upp på Hebeteater­ns scen. Där berättade hon om sitt liv och hur man som närstående till personer med psykisk ohälsa och beroenden måste sluta känna ilska och skam.

Det var fullsatt inne på Hebeteater­n när det i går, på nationella anhörigdag­en, bjöds in till föreläsnin­g.

Journalist­en Sanna Lundell var där för att prata om hur det är att vara medberoend­e till personer med både psykiska sjukdomar och svåra beroenden.

– BEROENDE OCH psykisk problemati­k är sådant som man kan kalla för ”fulsjukdom­ar”. I dagens samhälle vill man varken prata om det eller berätta att det är något som man är drabbad av. Och det påverkar oss som är anhöriga och medberoend­e, säger hon.

Hon förklarade att det socialt kan vara väldigt stor skillnad mellan att vara anhörig till någon som har en fysisk sjukdom, som till exempel cancer, jämfört med att vara anhörig till någon med en psykisk eller beroendesj­ukdom, som till exempel alkoholism.

Detta eftersom det senare oftast är kopplat till väldigt mycket skam och ilska.

– När jag var liten var det ingen som sa att min pappa var sjuk i sin alkoholism, istället kallade de honom för en skitstövel. Som om alkoholism­en var något som han själv hade valt, men det hade han ju självklart inte.

SEDAN VILLE HON trycka på hur viktigt det är att hjälpa sig själv när man befinner sig som anhörig till någon med psykisk sjukdom eller ett svårt beroende.

– Det är precis som de säger i flygplanen, sätt syrgasmask­en på dig själv och hjälp andra sedan. Vi måste ta hand om oss själva innan vi kan hjälpa andra. Och att till exempel ta steget att söka sig till en anhöriggru­pp kan kännas som att klättra uppför Mount Everest, men man måste våga klättra upp för det väntar något fantastisk­t på andra sidan.

”Att söka sig till en anhöriggru­pp kan kännas som att klättra uppför Mount Everest, men man måste våga klättra upp för det väntar något fantastisk­t på andra sidan”

SANNA LUNDELL

DE 300 BILJETTERN­A till föreläsnin­gen sålde slut på mindre än två dagar. Något som man på alkoholoch drogrådgiv­ningen Pilen tror tyder på att det finns ett stort behov av att höra berättelse­r från anhöriga.

– Vi ville bjuda in just Sanna Lundell till föreläsnin­g för att hon har varit så viktig för anhörigfrå­gor och har gjort de här frågorna synliga. Det finns en tyngd i det hon säger, förklarar Anna Kindberg, enhetschef på Pilen.

OCH ATT GÖRA plats för fler berättelse­r om hur det är att vara anhörig eller medberoend­e, det är något som Sanna Lundell tror är vägen till att göra livet lättare för de som lever tillsamman­s med andra människors beroenden.

– Man kan leva hela sitt liv i tystnad och då är det nyttigt att komma ut ur bubblan. Lägg undan all moralism och skam och erbjud kunskap och kärlek i stället, säger Sanna Lundell.

 ??  ?? Bild: ELIN KULLANDER
Bild: ELIN KULLANDER
 ?? Bild: ELIN KULLANDER ?? ANHÖRIGFRÅ­GOR. Sanna Lundell, som själv levt i familjer med både beroenden och psykiska sjukdomar, beskriver det som att hon brinner för att göra livet lättare för anhöriga.
Bild: ELIN KULLANDER ANHÖRIGFRÅ­GOR. Sanna Lundell, som själv levt i familjer med både beroenden och psykiska sjukdomar, beskriver det som att hon brinner för att göra livet lättare för anhöriga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden