Ttela

Stor skillnad på matpris i grundskola­n

- CAROLINE HOLMGREN 0520-422600 caroline.holmgren@ttela.se

NYHETER: Det skiljer 11 000 kronor mellan den dyraste och billigaste kommunen, när det gäller kostnad för skolmåltid­er.

Från Piteå i norr till Hylte i söder skiljer sig kostnaden på skolmåltid­er med nästan 11 000 kronor. Hur mycket av skolans resurser som ska gå till mat, får landets kommuner själva bestämma.

Ny statistik från Skolverket visar att kostnaden för skolmaten i landets kommunala grundskolo­r varierar kraftigt. Piteå är den dyraste kommunen med en måltidskos­tnad på 12 500 kronor per elev. Det kan jämföras med Hylte som har den lägsta kostnaden på 1 600 kronor per elev.

KVALITETEN PÅ SKOLMATEN varierar. Men för att få en bra och näringsrik måltid för ett växande barn är det viktigt att följa livsmedels­verkets rekommenda­tioner för friska barn, enligt Josefine Lindqvist, dietist på Näl, som arbetar med under- och överviktig­a barn.

– Maten ska vara välkompone­rad med protein, kolhydrate­r, fett och grönsaker, säger hon.

Hur mycket pengar som går till skolmåltid­erna är upp till varje kommun att bestämma fritt. Christina Sandström, chef på Skolverket­s statistike­nhet, berättar att det är en fråga om resursprio­ritering.

HON BERÄTTAR ATT en del skolor som ligger avsides har valt att ha en egen kock på skolan istället för att köpa in mat, medan skolor i storstäder har delat ut matkuponge­r.

– Potten ska räcka till löner, utbildning­smaterial och mat men alla gör olika. Vårt enda krav är att alla i grundskola­n ska få gratis mat, men styrningen hur den maten ska se ut kommer från kommunerna själva, säger hon.

Att ha ett eget kök tror Josefine Lindqvist är det bästa sättet att servera mat i skolan. Förutom att hon upplever att kvaliteten på maten blir mycket bättre, är det även lättare att styra efter säsong för att få ner kostnadern­a. Det kan dessutom finnas en plan för att ta hand om rester och minskat matsvinn.

– MATEN KAN också individanp­assas efter speciella behov, fortsätter hon och tror att presentati­onen av maten har stor betydelse för att fler barn ska kunna äta skolmaten.

Det är också viktigt att barnen får god tid på sig att äta, och att det finns flera alternativ att välja på.

 ??  ??
 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG / TT ?? SKOLMAT. I Vänersborg kostade skolmaten 6 000 kronor per elev under 2016. Det viktigaste är att maten är näringsrik för barn i grundskole­åldern.
Bild: FREDRIK SANDBERG / TT SKOLMAT. I Vänersborg kostade skolmaten 6 000 kronor per elev under 2016. Det viktigaste är att maten är näringsrik för barn i grundskole­åldern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden