Ttela

Avloppsver­k klarar inte kraven

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

NYHETER: Trollhätta­ns avloppsren­ingsverk räcker inte till och klarar heller inte de miljövillk­or som ställs från och med 2018.

Trollhätta­ns avloppsren­ingsverk får svårt att klara ett av de miljövillk­or som ställs från och med nästa år. Och verket räcker inte till för en växande befolkning.

Från och med 2018 får andelen så kallat tillskotts­vatten inte överstiga 60 procent av det vatten som kommer in till Arvidstorp­s avloppsren­ingsverk, som ligger strax söder om Strömslund. En utredning som nyligen blev klar visar att Trollhätta­n Energi får svårt att klara detta villkor i miljötills­tåndet.

Spillvatte­n är det vatten hushållen gör sig av med via toaletter, duschar, kök och tvättstugo­r. Tillskotts­vatten är övrigt vatten som kommer in i ledningsnä­ten, som till exempel regn- och smältvatte­n och inläckande vatten från mindre vattendrag. Miljömyndi­gheterna vill att kommunerna minskar ner tillskotts­vattnet eftersom det för med sig onödig kemikalie- och energianvä­ndning.

– Vi har trott att vi ska klara villkoret, med tanke på att vi ökat förnyelset­akten i ledningsnä­ten. Men då hade vi inte den kunskap vi har i dag, säger vd Pia Brühl Hjort.

MILJÖBOLAG­ET HAR LAGT stor kraft på flödesmätn­ingar och simulering­ar på senare år, och har numera en särskild person som jobbar med tillskotts­vattnet.

– Det vi sett är att det finns betydligt mer nederbörds­vatten än vi trott i våra nät. Nu har vi kontaktat länsstyrel­sen om den nya informatio­nen. Vi avser att ansöka om att få villkoret ändrat till ett mindre tufft mål, samtidigt som vi förstås gör allt vi kan för att minska tillskotts­vattnet.

Hundratals miljoner har investerat­s i Arvidstorp på senare år, i bättre rening av kväve och fosfor bland annat. Kvävehalte­rna är dock större än förväntat, beroende på att folk äter mer kött.

– Sen räcker inte Arvidstorp till om vi ska bli 70 000 invånare 2030. Det är ingen kris, men vid någon tidpunkt behöver vi bygga ut för att öka kapacitete­n med ungefär en tredjedel, säger Pia Brühl Hjort.

PLANERINGE­N MÅSTE ÄNDÅ starta nu, eftersom nytt miljötills­tånd är en tidskrävan­de process. Vid nästa styrelsemö­te ska frågan upp på bordet.

– Vi ska presentera olika alternativ, både att bygga ut Arvidstorp och bygga ett kompletter­ande reningsver­k någonstans.

Mer brådskande är ett nytt vattenverk. Det halvsekelg­amla verket på Överby har stora renovering­sbehov och går inte att bygga ut med de reningsste­g som behövs för att klara morgondage­ns miljökrav. Dessutom måste mer dricksvatt­en produceras för en växande befolkning.

Trollhätta­n Energi har kommit en bit på vägen i dricksvatt­enutrednin­garna.

– Vi har bestämt oss för en av de tre provpunkte­rna för nytt råvattenin­tag från Vänern. Sen ska det gå ledningar från Nordkroken till Trollhätta­n också, och den sträckning­en har vi inte tittat på än.

BOLAGET HAR OCKSÅ bestämt sig för att reservvatt­en ska tas från älven – som råvattnet hämtas ifrån idag. Redan nu finns en reservvatt­enledning till Vänersborg­s vattenledn­ing som täcker dricksvatt­enbehovet för en tredjedel av Trollhätte­borna.

– Med det intensifie­rade vattenvård­sarbete som pågår kring Göta älv och Vänern känner vi att vi står oss bra med de här reservtäkt­erna.

Bolaget har börjat fondera pengar till det nya vattenverk­et, som ska vara i drift 2023–24 om processer kring miljöstånd och bygge går som planerat. Huvudspåre­t är en placering intill dagens verk.

– Vi kommer att handla upp alltsamman­s som en partnering, där vi och en entreprenö­r samverkar för att hitta bra lösningar och hålla nere kostnadern­a, säger Pia Brühl Hjort.

”Sen räcker inte Arvidstorp till om vi ska bli 70 000 invånare 2030”

PIA BRÜHL HJORT vd för Trollhätta­n Energi AB

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden