Ttela

MAGNUS EGEN DRÖMKONST

Plåtar, redskap och staplar av mindre klossar. I konsthalle­n håller Magnus Larssons konst på att ta plats, på en plats bakom en annan.

- MARIA HALL 0520-42 26 00 maria.hall@ttela.se

Mot väggarna i det stora luftiga rummet står plåtar av papier maché, målade i mörka färger. De står lutade mot träbitar, som sitter fast på väggen.

– JAG HAR fått inspiratio­n från platser som finns bakom andra, som uthus och bakgårdar, förklarar konstnären Magnus Larsson.

Han menar att mycket av det mer spännande som man kan hitta finns i just platserna bakom, sådant som rensats bort.

– Saker har en tendens att vandra ut från centrum. När det är nyköpt står det där i vardagsrum­met eller vid tv:n, men när det börjar bli slitet flyttas det allt mer bakåt, till förråd eller annat. Det är där man hittar det spännande, säger Magnus Larsson.

HAN LYFTER UPP en av formerna från bordet som står i mitten av rummet. Runt det är marken täckt av mörkt färgade tidningsbl­ad som kan liknas med den flimrande bilden på en tv.

I handen har han en tratt, en av de många former som ligger på bordet.

– Jag har blivit fäst vid den här formen, säger han och berättar att han inte vill att formerna på bordet ska undersökas var för sig, utan som en helhet.

KONSTHALLE­N I VÄNERSBORG menar han passar konsten perfekt. Ett stort rum, men med tre olika utrymmen.

I det första utrymmet säger han att det mer realistisk­a finns, former man kan känna igen sig i. Medan det i passagen, det andra utrymmet, drar mer åt det drömska hållet.

– Här är det ren fantasi, säger han och pekar mot pelarna av träbitar

som reser sig mot taket.

– Allt här är uppbyggt med små klossar, och man kan se att startpunkt­en för allt är en liten kloss, men att allt också skulle kunna rasa och byggas om, om en kloss lämnade sin plats, säger Magnus Larsson.

BLAND DE STAPLADE träbitarna finns ett bord av klossar, med två pinnar av klossar lutade mot på varsin sida. Magnus Larsson berättar att det ska likna en båt.

– Man kan tänka sig att varje liten kloss är en tanke, och tillsamman­s skapar alla små klossarna en enhet, men man tappar ju också lätt bort en liten tanke, säger han.

Kan man tänka då att båten ska kunna ro iväg, som när en tanke blir verklighet?

– Jo, det kan man nog göra, svarar Magnus Larsson.

Han menar att man inte ska berätta för mycket om tanken bakom konsten, utan att det är upp till den som ser den att dra sina egna slutsatser. Att berättelse­n tas över av någon annan när den ser skapelsen.

– Det är alltid spännande vad besökare tycker, ibland är man på samma bana, och ibland på ren kollisions­kurs, säger han.

I DET SISTA utrymmet i den stora hallen finns en anslagstav­la. Än så länge sitter endast en lapp på den, men tavlan ska fyllas med flera hundra små papper med mätningar i form av grafer. Graferna säger konstnären kan föreställa allt möjligt, från hjärtrytm till ljudnivå.

Mätningarn­a har han gjort i över ett års tid och de föreställe­r alla något som han mätt på riktigt. Bland annat säger han att han har mätt röster i hemmet och hur många gånger grannen slagit i dörren.

– Men nu vet jag inte vad som är vad, säger han och tar upp en av de många lapparna från lådan under anslagstav­lan.

FRAMME VID UTGÅNGEN från konsthalle­n stannar konstnären än en gång vid bordet med formerna.

De mörka papprena på golvet justeras och Magnus Larsson placerar ännu ett föremål på bordet.

– Det är liksom ett dagdrömmer­i som tar form, säger han.

 ??  ?? INSPIRATIO­N. Konstnären säger att han låter sina idéer föda andra idéer, för att komma på nya skapelser.
INSPIRATIO­N. Konstnären säger att han låter sina idéer föda andra idéer, för att komma på nya skapelser.
 ?? Bild: JOACHIM NYWALL ??
Bild: JOACHIM NYWALL
 ??  ?? STAPLAR. De små klossarna bildar tillsamman­s något, men det ska var tydligt att det utgår från en kloss, menar konstnären.
STAPLAR. De små klossarna bildar tillsamman­s något, men det ska var tydligt att det utgår från en kloss, menar konstnären.
 ??  ?? BAKGÅRD. Utställnin­gen är inspirerad av det man hittar på bakgården och liknande platser, platser bakom platser.
BAKGÅRD. Utställnin­gen är inspirerad av det man hittar på bakgården och liknande platser, platser bakom platser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden