Ttela

Allians mot idélöshet

SKUGGBUDGE­T. Allianspar­tierna har lagt fram sina skuggbudge­tar. Trots färre miljarder än regeringen är det slående hur mycket mer man åstadkomme­r

- JOAKIM BROMAN Liberala nyhetsbyrå­n

Det var inga chockerand­e nyheter som skuggbudge­tveckan bjöd på, men det var nog inte heller syftet. I de rent ekonomiska frågorna är samtliga Allianspar­tier hästlängde­r före regeringen när det kommer till en välgrundad, reforminri­ktad ekonomisk politik.

Regeringen har under mandatperi­oden höjt skatten på arbete och företagand­e med 35 miljarder och kraftigt ökat bidragen till en mängd grupper. Med 400 utgiftspos­ter ser man till att de flesta får en bit av den 40 miljarder stora kakan. Det enda området som känns någorlunda genomtänkt, även om effektivit­eten ibland saknas, är miljö- och klimatområ­det, signerat Miljöparti­et.

ALLT ANNAT ÄR ofokuserat, och verkar mer syfta till att bocka av väljargrup­per än att göra politiska förändring­ar.

Alliansen är mer ansvarstag­ande när det gäller reformutry­mmet, men också när det gäller prioriteri­ngarna. Deras budgetförs­lag är fokuserade på några få områden som är i behov av resurser och reformer: integratio­n och arbetsmark­nad, sjukvård, skola, försvar och polis. Skattepoli­tiken är inriktad på att minska skadliga skatter, exempelvis på arbete, och på att höja skatter på miljöförst­öring och konsumtion.

VISST GÅR DET att ha invändning­ar också mot enskilda delar i Allianspar­tiernas förslag. Kristdemok­raternas riktade skattesänk­ning mot barnfamilj­er är exempelvis den typen av plånbokspo­litik som Socialdemo­kraterna annars gjort sig kända för. Liberalern­a vill satsa 33 miljarder över tre år på skolan, men det är tveksamt om skolans problem är en resursfråg­a. Pengarna hade kanske gjort större nytta någon annanstans. Men det är detaljer i sammanhang­et.

Det bestående intrycket är nämligen att Alliansens sammanlagd­a reformvilj­a blir en strålkasta­re på Socialdemo­kraternas avsaknad på idéer. Tar man några steg tillbaka och betraktar inte bara den här mandatperi­odens budgetar, utan de senaste 25 årens, då visar sig ett tydligt mönster: socialdemo­kratin har inte lanserat en enda stor reform sedan saneringen av statsfinan­serna under Göran Persson.

De borgerliga partierna har å sin sida drivit igenom friskolere­formen, fritt vårdval, avreglerin­gar av tågtrafike­n, telekom- och apoteksmar­knaderna, Rut-avdrag, jobbskatte­avdrag och flera andra skatterefo­rmer som kraftigt ökat sysselsätt­ningen och förbättrat ekonomins funktionss­ätt. Det vill säga verkliga strukturre­former.

INOM ALLIANSEN FINNS en uppsjö förslag och viljeinrik­tningar, som endast begränsas av vad som är politiskt möjligt att driva. Inom Socialdemo­kraterna finns bara ett detaljinri­ktat petande, även på områden som partiet är traditione­llt starkt inom, som välfärdsfr­ågor.

Skillnaden kunde knappast vara större. Och behovet av en regering som tar sig an Sveriges utmaningar med de stora greppen blir för varje dag allt mer tydligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden