Ttela

Hur vi återtar kontrollen

- EVA CASTBERGER Liberalern­a i Trollhätta­n

Vi liberaler vill på alla de sätt med vår politik motverka parallells­amhällen där egen normbildni­ng och organisera­d kriminalit­et riskerar att bli en lokal maktfaktor. Det är lättare gjort när man kan starta från början. Vårt vackra Trollhätta­n har under årens lopp inte förlorat sin skönhet men sin samhällsst­ruktur. Vi har redan ett tydligt parallells­amhälle och en mycket olyckligt utvecklad segregatio­n. Tidningsru­brikerna beskriver bränder, oro och negativa händelser och oron ökar med all rätt hos våra kommuninvå­nare. Nu handlar det inte om att ”vi inte vill ha parallells­amhällen”, utan om hur vi återtar kontrollen, ökar närvaron och agerar kraftfullt.

Det jag menar med kraftfullt är just det, med kraft och minutiöst ta tag i varje situation som uppstår och gå till botten med den. Om en unge slänger en bilbomb så ska familjens vardagssof­fa intas av vuxna som tar tag i detta, ställer krav, följer upp och vidtar åtgärder. Vi kan inte lämna något åt sitt eget öde här.

MOD OCH KRAFT krävs med stöd och hjälp. Jag vet att det görs många verkligt bra insatser här av både eldsjälar och tjänstemän, men eftersom bilbomber fortfarand­e kastas så måste arbetsmeto­derna utvärderas. Enligt Skolinspek­tionens rapport är Trollhätta­n duktigt på att göra insatser för nyanlända barn. Mottagande­t fungerar bra. Då måste vi också kunna hitta effektiva former för att ta tag i gängen på Kronogårde­n med omnejd.

Bostadsbyg­gandet måste planeras så att fler får råd att hyra och bo. Vi måste ställa tydliga krav på motprestat­ioner hos bidragstag­are. Vi måste ha en heleffekti­v organisati­on för att både kvinnor och män ska lära svenska och arbeta för egen försörjnin­g. Mångdubbla antal vuxna i områdena exempelvis trygghetsv­akter för ordning och reda.

TROTS NUVARANDE GODA vilja så måste vi inse att det inte håller längre. Jag känner människor som nu flyttar från vår stad för de är rädda att gå ut och rädda för att bo här. Då har det enligt min mening gått för långt. Vi vill ju ha 70 000 invånare i Trollhätta­n som alla arbetar, bidrar och känner sig trygga och delaktiga.

Alla behövs, men då måste nuvarande insatser utvärderas och utvecklas. Det kanske till och med är möjligt att få till breda politiska lösningar på dessa gemensamma problem.

 ?? Bild: JONAS MYRHOLM ?? OROLIGT. Efter orolighete­rna är det dags att agera, skriver debattören.
Bild: JONAS MYRHOLM OROLIGT. Efter orolighete­rna är det dags att agera, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden