Ttela

Tvättade stulna sedlar med svamp

- ANDREAS ENGBLOM 0522-99200 ae@bohuslanin­gen.se

För sin tystnad under en rättegång tog mannen emot 140 000 kronor. Nu döms han för penningtvä­tt – i dubbel bemärkelse.

Polisen gjorde sommaren 2011 en husrannsak­an i en sjöbod i Sotenäs kommun som en man vid tillfället hyrde, och hittade då ett stort antal 500-kronorssed­lar. Ytterligar­e sedlar hittades i mannens bil och i hans dåvarande bostad i Trollhätta­n. Totalt hittades över 200 sedlar – alla var färgskadad­e i olika grad.

– Det var en stor summa pengar som hittades, så kallade sprängda pengar, säger åklagaren Daniel Veivo-pettersson som menar att pengarna var stulna och hade skadats av färgpatron­er i samband med stölden.

– I huvudsak finns det bara en källa de kan komma ifrån och det är ifrån brott. I synnerhet rån, att det är en värdetrans­port som har stulits. Sen kan vi inte säga från just vilket rån just de här pengarna kommer från.

CIRKA 40 000 kronor hade mannen redan använt vid tillslaget, och risken fanns att mer av pengarna skulle användas och mannen greps misstänkt för penningtvä­tt. Polisen beslagtog också en tvättsvamp, och en teknisk undersökni­ng visade att svampen använts för att också fysiskt försöka tvätta pengarna rena.

– Mot bakgrund av att polisen fann en sån här tvättsvamp drog jag slutsatsen att den åtalade försökt tvätta bort färgen. På det sättet rör det sig om penningtvä­tt i dubbel bemärkelse, säger Daniel Veivopette­rsson.

Mannen åtalades för det som då kallades penninghäl­eri under hösten 2011. Men den dåvarande åklagaren hade åberopat ett vittne till rättegånge­n som sedan inte gick att hitta, varför rättsproce­ssen drog ut på tiden. Det är inte förrän nu, sex år senare, som mannen slutligen ställdes inför rätta.

Under rättegånge­n i Uddevalla tingsrätt nekade mannen till brottet, och hävdade att han fått en mindre del av pengarna ett par veckor innan polisens tillslag. Att de var färgade var inget han hade ägnat någon närmare tanke.

I POLISFÖRHÖ­REN SOM hölls i början av utredninge­n framkom dock en annan bild. Nämligen att mannen, som 2010 hade dömts till fängelse för ett annat brott, fått 140 000 kronor som betalning för att han inte namngav andra personer som hade med det brottet att göra. Denna berättelse uppgav han i domstolen vara påhittad, men det trodde inte tingsrätte­n på och dömde mannen för penninghäl­eri. Han döms också för en rad andra brott begångna under 2016 och 2017, de flesta trafikoch drogrelate­rade.

Mannen döms till en månads fängelse samt skyddstill­syn med drogavvänj­ande behandling. Den långa tid som har förflutit sedan brottet ägde rum har setts som en förmildran­de omständigh­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden