Ttela

Man åtalas för falska id-handlingar

- VIKTORIA OSKARSSON 0520-42 26 13 viktoria.oskarsson@ttela.se

Han fick av en okänd man höra att han inte skulle beviljas uppehållst­ilstånd om han ansökte med den nationalit­et han hade på sitt riktiga pass. Då lämnade han in två falska id-handlingar till Migrations­verket i Vänersborg. Nu åtalas 34-åringen för brukande av falsk urkund.

Det är vid två tillfällen under 2016 som 34-åringen ska ha lämnat in falska identitets­handlingar till Migrations­verket i Vänerborg i sin ansökan om uppehållst­illstånd. Vid första tillfället handlar det om ett pass och vid det andra ett id-kort.

Mannen har i förhör med polisen uppgett att han flydde till Sverige 2015. Några dagar senare träffade han på en man som sa att 34-åringen inte skulle ansöka om uppehållst­illstånd med den nationalit­et han hade på sina riktiga idhandling­ar. Han blev i stället uppmanad om att skaffa ett nytt pass och ett nytt id-kort, alltså falska identitets­handlingar. Detta kunde mannen hjälpa honom med.

Nu åtalas 34-åringen för brukande av falsk urkund vid två tillfällen.

34-åringen har uppgett att det den okända mannen sa skrämde honom då han inte ville riskera ett avslag på ansökan, eftersom han är rädd för att återvända till sitt hemland. Han uppger också i förhör att anhöriga, som bor kvar i hans tidigare hemland, berättat att mannen fått en kallelse att infinna sig hos polisen där. Detta efter att han ska ha deltagit i en demonstrat­ion mot landets styre.

34-åringen uppger också att han litat på mannen som ordnade de falska identitets­handlingar­na, även om han visste att det inte var riktiga handlingar han skulle få.

Migrations­verkets sakkunniga experter samt Nationellt forensiskt centrum (NFC) har undersökt idhandling­arna. När det gäller passet ska ändringar ha gjorts. Bland annat har två sidor rivits ut och ersatts med nya.

34-åringen erkänner brott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden