Ttela

Rasistiska Bert-avsnitt plockas bort

- TT

SVT avstår från att visa en del av ungdomsser­ien Bert. Anledninge­n är rasistiska uttryck i två av avsnitten.

Serien, som visas via kanalens webbtjänst Öppet arkiv, består av tolv avsnitt men två av dem är bortplocka­de eftersom SVT anser vissa scener i dem vara olämpliga för barn.

DET RÖR SIG om avsnitten Erik the great och Det viktiga är inte att kämpa väl utan att vinna, som enligt SVT innehåller rasistiska och homofoba uttryck.

”I vårt uppdrag gentemot vår barnpublik ska vi vara extra vaksamma gällande uttryck som riskerar att vara nedsättand­e och sårande för vissa av våra tittare.” SUSANNA BALSVIK,

planerings­chef SVT

”Vi har tagit beslut om att vi i vårt uppdrag gentemot vår barnpublik ska vara extra vaksamma gällande uttryck som riskerar att vara nedsättand­e och sårande för vissa av våra tittare. När vuxna tar del av ett sådant uttryck kan de sätta det i en historisk kontext. Men det är svårt för barnen”, skriver Susanna Balsvik, planerings­chef på SVT, i ett mejl till TT.

BERT BASERAS PÅ Sören Olssons och Anders Jacobssons böcker, regisserad­es av Tomas Alfredson och sändes på SVT 1994. Historiern­a om tonåringen Bert har tidigare kritiserat­s för att vara sexistiska och författarn­a har ändrat i de senare versionern­a av böckerna. Att plocka bort Bert-avsnitten anser Sören Olsson däremot vara fel.

– Samhället har förändrats mycket under tiden vi skrivit våra böcker, och vi har ändrat i dem för att de ska passa nutiden. Men när man plockar bort sådana här saker från Öppet arkiv, då vill man ju styra medias utbud och vad folk är kapabla att kunna se. Jag tror inte att människor får läggas in på psyket för att de tittat på två avsnitt av ”Bert, säger han till Expressen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden