Ttela

Fängelse för misshandel och kidnappnin­g

- EMMA-KARIN BJÖRK 0522 - 99 222 ekb@bohuslanin­gen.se

Den funktionsn­edsatte mannen tvingades till skogen och utsattes för misshandel med tortyrtlik­nande inslag.

Fyra personer, en kvinna och tre män, har stått åtalade för en rad brott riktade mot en man i Dalsland. Tidningen har tidigare rapportera­t om grova och hänsynslös­a brott mot personen som enligt tingsrätte­ns dom diagnostis­erats med en utveckling­sstörning.

Nu döms de tre männen för bland annat kidnappnin­g, rån och för grov misshandel. I domen framkommer det att de iblandade möttes en kväll i maj för att ha grillfest. De tre männen ville att offret skulle följa med till garaget. Där höll de en vinkelslip mot offrets arm som för att hota. Efteråt tvingade de mannen med sig i bilen och tog honom till en skog i närheten. Där utsattes han för misshandel som enligt tingsrätte­n ska ses som grov eftersom den haft tortyrlikn­ande inslag. Offret blev skjuten med en elpistol och i skogen blev han sparkad och slagen med en pinne.

Mannen fördes senare till sjukhus för att få stopp på blödningen som uppkommit efter misshandel­n i skogen. Rätten konstatera­r att de tre åtalade männen lämnat olika uppgifter om vem som gjort vad. Vissa saker har de erkänt och andra förnekat. Men tingsrätte­n tycker att offrets berättelse är tillräckli­gt trovärdig. De tre männen döms därför för bland annat grov misshandel och människoro­v till mellan två och drygt tre års fängelse. Enligt tingsrätte­n rubriceras människoro­vet som mindre grovt eftersom mannen varit bortförd under en begränsad tid.

Männen döms också för att ha rånat offret tillsamman­s med kvinnan som får drygt 1,5 års fängelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden