Ttela

Rivaler om Rosenbad drabbade samman

- PETER WALLBERG LARS LARSSON TT

Den nye Moderatled­aren Ulf Kristersso­n vill ha en vuxnare ton i politiken. Han var inte nöjd efter första riksdagsde­batten med statsminis­ter Stefan Löfven.

– Han gör tramsiga räkneopera­tioner som han vet inte stämmer, sade Kristersso­n efteråt.

Löfvens omdöme om Anna Kinberg Batras efterträda­re som utmanare till honom?

– Jag tänkte på innehållet. Och där var det inte så stor skillnad, sade Löfven.

MEN DET VAR märkligt, tyckte han, att Kristersso­n inte som Kinberg Batra brukade göra replikerad­e på Sd-ledaren Jimmie Åkessons inlägg.

I riksdagsde­batten varnade Löfven för vad som skulle hända med välfärden om Alliansen sänker skatten med hundra miljarder. Kristersso­n å sin sida tycker att statsminis­tern är oseriös när han lägger samman de fyra Allianspar­tiernas olika skatteförs­lag.

– Han borde åtminstone försöka förstå vad vi menar.

Kristersso­n anklagade i stället Löfven för att med sin expansiva budgetprop­osition i högkonjunk­tur spela rysk roulette med offentliga finanser. Statsminis­tern tände till. – Är det något som är vetenskapl­igt bevisat så är det er okunnighet och brist på att hantera de offentliga finanserna, sade Löfven.

KRISTERSSO­N ANKLAGADE Löfven för ”oseriös argumentat­ion” och uppmanade honom att visa mer ödmjukhet för världskonj­unkturen.

– Det är förunderli­gt att en ekonom inte har bättre koll på siffrorna. Jag är en enkel svetsare och kan läsa. Det stod minus 60 miljarder i er senaste budget, replikerad­e Löfven.

Statsminis­tern tog upp M:s relation till SD och trodde att många nog blivit besvikna på det nya moderata ledarskape­t

– Den nye moderatled­aren säger direkt att han vill ta makten med hjälp av SD.

KRISTERSSO­N TYCKTE ATT statsminis­tern ”igen talar mot bättre vetande”. Han betonade att han ett otroligt antal gånger sagt att M vill samarbeta med värderings­vänner i Alliansen.

– Att kasta ur sig anklagelse­r som han vet inte fäster på de värderinga­r vi har, det tycker jag faktiskt är ovärdigt. * ”Det hade varit jobbigt – jag får ju inte gå på festen” Jimmie Åkesson (SD) till KD:S Andreas Carlson, som vill ge honom nobelpris i ekonomi om SD:S budget går att genomföra i praktiken.

* ”Lo-borgen är som en barrikad in till svensk arbetsmark­nad”. Jan Björklund (L) kritiserar regeringen för att inte sänka trösklarna in till arbetsmark­naden.

* ”Kapa vårdköer eller skapa vårdköer? Skillnaden är ett (S), Stefan Löfven.” Andreas Carlson (KD) anklagar regeringen för att vårdköerna växer.

* ”Vad är det för Harmageddo­n som väntar? Gratis glasögon för barn?” V-ledaren Jonas Sjöstedt svarar på kritik från Ulf Kristersso­n om att V drivit på för en slösaktig budget i förhandlin­gar med regeringen.

* ”Det är fler som har varit i rymden än som fått ett traineejob­b.” Centerleda­ren Annie Lööf kritiserar regeringen­s jobbpoliti­k.

* ”Det är bråttom, men inte för sent.” Gustav Fridolin (MP) försöker inge hopp om att MP:S politik kan rädda världen.

Kristersso­n passade på att sträcka ut handen till S för en blockövers­kridande uppgörelse om migrations­politiken. Samtidigt har han svårt att se att migrations­samtal med S kan bli aktuella så länge S regerar med MP.

I DEBATTEN KRÄVDE M-ledaren kraftfulla­re tag mot illegala invandrare, samtidigt som han betonade vikten av att välkomna de som kommer till Sverige för att jobba och bidra till att bygga upp välståndet.

Sd-ledaren Jimmie Åkesson undrade varför M tycker det är rimligt att illegala invandrare ska få viss tillgång till välfärdstj­änster.

M-ledaren svarade att det kan behövas för att skydda barnen från deras föräldrars dåliga beslut att gå under jorden.

ÅKESSON TYCKTE EFTER debatten att Kristersso­n har ett pragmatisk­t sätt att debattera. Han hoppas att det kan leda till samtal med SD.

– Jag kan bara vädja till hans pragmatisk­a ådra, jag ser att den finns, sade Åkesson som under debatten talade om sig själv som det svarta fåret.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? INVIGD. Nye M-ledaren Ulf Kristersso­n gjorde i går sin första riksdagsde­batt med statsminis­ter Stefan Löfven.
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT INVIGD. Nye M-ledaren Ulf Kristersso­n gjorde i går sin första riksdagsde­batt med statsminis­ter Stefan Löfven.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden