Ttela

”Inga fördelar med nämndemän”

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 00 daniel.gustafsson@ttela.se

Det svenska systemet med nämndemän är ifrågasatt av den juridiska expertisen. Mårten Schultz, professor i civilrätt, menar att det är förlegat och problemati­skt att nämndemänn­en inte är oberoende. – Eftersom de tillsätts politiskt kan de snabbt avpollette­ras om de skulle göra något fel, säger han.

I ett brottmål i en svensk tingsrätt dömer, förutom en juristutbi­ldad domare, även två nämndemän. Nämndemänn­en får inte ha någon juridisk utbildning, de tillsätts av de politiska partierna och har samma makt som en juristdoma­re.

DET SVENSKA SYSTEMET med nämndemän får skarp kritik av juridiske kommentato­rn och professorn i civilrätt Mårten Schultz.

– Jag ser inga fördelar alls med det system vi har i dag. Det enda positiva är att det är fler än en som dömer. Men för det behöver man inte ha nämndemän, säger Mårten Schultz.

När det gäller nackdelarn­a lyfter juridikpro­fessorn fram ett antal saker. Han menar att det är problemati­skt att nämndemän som ska vara okunniga på det juridiska området är med och dömer i väldigt komplicera­de mål.

ETT ANNAT PROBLEM är att de ofta låter sig styras av juristdoma­ren och att de inte skriver sina egna domskäl i domen.

– Det mest allvarliga är att nämndemänn­en inte är oberoende som en juristdoma­re är. Eftersom de tillsätts politiskt kan de snabbt avpollette­ras om de skulle göra något fel. Därför har de en väldigt svag position, forstätter Mårten Schultz.

Syftet med nämndemänn­en är att rättssyste­met ska ha folklig förankring och att man ska dömas av sina egne. Att jurister skulle leva i en egen bubbla är en tanke Mårten Schultz tycker har spelat ut sin roll.

– PRECIS SOM alla andra hämtar jurister sina barn på dagis eller går på fotboll. Skulle man i stället titta på gruppen nämndemän skulle man se att de både är äldre och mer välbärgade än befolkning­en som helhet.

Trots att nämndemann­asystemet med jämna mellanrum kritiseras tror inte Mårten Schultz att vi kommer få se ett nytt system inom en överskådli­g framtid. Eftersom de tillsätts politiskt och att de rekryteras ur de politiska partierna menar han att det motverkar partilogik­en att ta bort dem.

– Jag tror att det skulle krävas en skandal kring en nämndeman i ett väldigt uppmärksam­mat mål. Skulle det i kombinatio­n med detta bli ett stort folkligt missnöje skulle det kanske försvinna, men inte annars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden