Ttela

Skola och omsorg får extra pengar

NYHETER: 2017 ser ut att bli ett bra år ekonomiskt för Vänersborg. Och nu har politikern­a pytsat ut pengar till verksamhet­erna. Både skolan och omsorgen får del av extramedle­n.

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

Vänersborg­s ekonomi går mot ett överskott i år och tre nämnder kan nu få mer pengar.

Vänersborg­s kommun väntas, enligt prognosen i det senaste delårsboks­lutet, göra ett ekonomiskt plus på 62 miljoner kronor. Och det är 38 miljoner över budget. Delårsboks­lutet var ett ärende på kommunstyr­elsens senaste sammanträd­e.

– Vi gör ett plus och det behöver vi för framtida investerin­gar. Det är ett positivt resultat men vi vet vad det beror på, säger kommunstyr­elsens ordförande Marie Dahlin (S).

Och det beror till stor del på tillfällig­a intäkter. Visserlige­n spelar intäkterna från skatter och statsbidra­g roll för budgetöver­skottet men engångsint­äkter är en stor del. Det handlar om 11 miljoner som är en återföring av lösenkostn­ader för Vänerparke­n och en utdelning från kommunala Fastighets Ab på drygt 10 miljoner. Även försenade investerin­gar påverkar.

MEN SOM TTELA tidigare har berättat har flera av nämnderna problem att få pengarna att räcka till.

Barnen i Vänersborg­s skolor blir fler och barn- och utbildning­snämnden (bun) har vid två tillfällen begärt mer pengar till årets verksamhet­er. I somras fick nämnden 11 miljoner men man hade begärt 14,7 miljoner. Enligt de senaste prognosern­a blir eleverna ännu fler i år. Skolpoliti­kerna bad då om 4,8 miljoner till, dels för att täcka det de inte fick tidtagare i år och dels för ökningen sedan dess.

I samband med att delårsrapp­orten behandlade­s i kommunstyr­elsen godkände också politikern­a, enigt, att nämnden skulle få det de begärt.

Men det finns fler verksamhet­er som behöver tillskott.

För socialnämn­den tros minuset bli 15 miljoner för 2017. Nu föreslås man få 2 miljoner till särskilt tunga och dyra vårdfall.

– Det hjälper att rätta till i verksamhet­erna. Socialnämn­den har tagit en del beslut för att rätta till ekonomin. Men personalen på golvet rör vi inte, dem behöver vi, säger Marie Dahlin.

Kultur- och fritidsnäm­nden har under året haft höga kostnader för bevakning på Sportcentr­um, bland annat har man hyrt in väktare. Nämnden verkar nu få 1 miljon kronor för det.

”Vi gör ett plus och det behöver vi för framtida investerin­gar”

MARIE DAHLIN (S) kommunstyr­elsens ordförande

FRÅGAN OM PENGAR till bun behandlade­s från början i ett annat separat ärende och Lena Eckerbom Wendel (M) tycker att hantering skulle kunna ha varit bättre.

– Hela processen skulle behöva stramas upp. Men hon säger också: – Det finns ett behov och det är positivt med pengar till verksamhet­erna.

Kommunfull­mäktige tar det slutliga beslutet i frågan om mer pengar till nämnderna.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? NYTT SPÅR. Edwin Flataunet och Jonathan Svensson startade ett företag förra året, i våras lade de ned det gamla projektet och började med att skapa en plattform för digitala kryptovalu­tor, vilket har gjort succé med 17 000 användare.
Bild: STEFAN BENNHAGE NYTT SPÅR. Edwin Flataunet och Jonathan Svensson startade ett företag förra året, i våras lade de ned det gamla projektet och började med att skapa en plattform för digitala kryptovalu­tor, vilket har gjort succé med 17 000 användare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden