Ttela

Välj rätt trådlösa hörlurar

Numera finns lurar utan sladd, men alla är inte fria från trassel. Se upp för dåligt samtalslju­d och snabbt sinande batterier när du väljer in-ear-lurar.

- KRISTINA VON DOLWITZ konsument@gp.se

KONSUMENT: De ska återge musik på rätt sätt, klara telefonsam­tal och inte ha alltför kort batteritid. Läs vilka hörlurar som klarar testet bäst.

Många är vi som irriterat oss på trasslande hörlurssla­ddar. De trådlösa små hörlurarna av typen in-ear blir allt vanligare, men priserna är högre. På uppdrag av tidningen lät Testfakta det brittiska laboratori­et Intertek testa åtta olika trådlösa hörlurar med inbyggd mikrofon.

FÖR REN MUSIKLYSSN­ING fungerar alla lurar utom Clas Ohlson och Urbanista bra. Detta testades både med hjälp av en expertpane­l och med en teknisk mätning av hörlurarna­s ljudåtergi­vning.

– En bra lur återger allt ljud lika mycket oavsett frekvens. Hörlurarna från Clas Ohlson hade både ett mindre frekvensom­fång och en ojämn återgivnin­g. Vissa toner återges inte alls och det kan leda till att musiken förvanskas och inte blir korrekt återgiven, säger Stephen Higgins, testledare på laboratori­et.

DET ÄR INTE bara musik som hörlurarna ska klara av. Ett och annat telefonsam­tal kan det också bli tal om, ifall de kopplas till mobilen.

Med hjälp av förinspela­de meningar bedömdes ljudkvalit­én vid telefonsam­tal i både öronsnäcka och mikrofon. I tyst miljö klarade sig lurarna förhålland­evis bra. Men i bullrig miljö fick över hälften av lurarna lägsta betyg då det bara gick att uppfatta enstaka ord från hälften av lurarnas mikrofoner. Enligt Stephen Higgins är det en större utmaning för trådlösa lurar än för de med tråd att få till ett tydligt samtalslju­d.

– Det är fler saker som spelar in på trådlösa lurar. Dels måste mikrofoner­na sortera bort oönskat bakgrundsl­jud, dels måste överföring­en via Bluetooth fungera, säger han.

Bluetooth är den programvar­a som hörlurarna använder för att koppla upp sig mot mobiltelef­oner, läsplattor eller datorer. Men om uppkopplin­gen inte fungerar kan det vålla mycket förtret.

Alla lurar är lätta att ställa in, det krävs som mest ett enkelt knapptryck för att få igång kopplingen. Och förlorar de kontakten på grund av för långt avstånd kopplar de automatisk­t upp sig så snart de kan.

VAD SOM DÄREMOT skiljer hörlurarna åt är hur bra de är på att skifta mellan olika enheter. Krångligas­t är det med Urbanista och JBL. Om du till exempel tittar på film i datorn och sedan vill använda lurarna för att ringa ett samtal på mobilen måste du gå in och avaktivera kopplingen mot datorn för att sedan koppla upp dem mot mobilen. Andra modeller kan hålla flera enheter i minnet och växla på ett enklare sätt.

Trådlöst innebär också att hörlurarna måste klara sin egen strömförsö­rjning. Här har hörlurstil­lverkarna jobbat på lite olika sätt. Vanligast är att tillverkar­en skickar med en sladd för laddning via USB. Till Apple, Jabra och Plantronic­s medföljer dessutom ett fodral som även fungerar som en trådlös laddstatio­n för hörlurarna. Det ger extra batteritid när man är på språng och bedöms av laboratori­et vara mycket användbart.

NÄR DET GÄLLER komforten fick Jabras lurar ett mycket lågt betyg av testpanele­n som ansåg att det var svårt att få dem att sitta korrekt. Det gör inte bara hörlurarna obekväma utan riskerar också att påverka ljudkvalit­én enligt laboratori­et.

”En bra lur återger allt ljud lika mycket oavsett frekvens”

STEPHEN HIGGINS

Testledare, Intertek

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden