Ttela

OLA LARSSON OM SINA BILDER

BILDLIGT TALAT: OLA LARSSON HAR MÅNGA KONSTNÄRLI­GA SIDOR Han har jobbat med allt från Bamse till att göra omslag för rollspel och death metal-skivor. Vi träffade illustratö­ren och Trollhätte­bon Ola Larsson över en kopp kaffe för ett snack om hans liv i b

- JONAS MYRHOLM 0520-42 26 37 jonas.myrholm@ttela.se

Platsen är Dockhus Animations lokaler i Trollhätta­n, där Ola Larsson i egenskap av art director är djupt involverad i slutspurte­n av ”Gordon och Paddy” som har premiär den 22 december.

– Min uppgift är att styra designen på hela världen i filmen, förutom karaktärer­na. Det är kul som sjutton att ha fått den här möjlighete­n, samtidigt också nervöst eftersom det innebär mycket ansvar, berättar Ola om den animerade film som TTELA nyligen skildrade i ett stort reportage.

– Nu är det sista rycket och sen kommer jag att börja som bakgrundsm­ålare på nästa Bamsefilm, som görs av Sluggerfil­m i Malmö. Kul att ha de filmerna rygg i rygg.

OLA LARSSON VÄXTE upp i östgötska Mjölby, ett faktum som kom att prägla hans intressen i unga år.

– Det är en liten stad och det tror jag är bra för kreativite­ten. Om det inte finns så mycket att göra är det lättare att man själv blir kreativ snarare än en konsument. Man är tvungen att underhålla sig själv.

Vägen in på illustrera­ndets bana öppnades upp i mitten av 80-talet. Ola berättar att han ungefär samtidigt, någon gång i sjunde klass, i ett slag blev både hårdrockar­e och rollspelar­e.

– I spelen gjorde man karaktärer och då var frågan hur de skulle se ut. Det började med att jag testa att skissa upp det där. Det fanns absolut inga krav, berättar han.

Uppenbarli­gen fanns talangen där, och fler blev så småningom varse detta. Efter några år började band i den hårdare skolan höra av sig till Ola för att få hjälp med att göra omslag. Först handlade det om demokasset­ter, senare om skivor.

– MÅNGA SA till mig att jag borde satsa på det, men jag var lite lat och även ofokuserad under ett visst antal år. Jag tecknade lite på kammaren och var inte så produktiv. Sen kom jag in på Lunnevads bildlinje. Det var skitbra och gav mig en riktning för det jag vill hålla på med, berättar han.

Ola fortsatte sedan att utbilda sig. Efter Jönköpings universite­ts animations­utbildning i Eksjö blev det 3D-animation på Stenebysko­lan, och den perioden banade väg för det Ola håller på med i dag.

– Även om jag inte jobbar som animatör trots två utbildning­ar, haha. Men där träffade jag många som jag fortfarand­e hänger med. Och under den tiden blev jag mer spridd som frilansill­ustratör och började kunna leva på det.

– Men det har varit många jättetuffa perioder där jag inte vetat hur jag skulle få ihop pengar till hyran. Jag har i alla fall alltid sagt att vad som än händer får jag inte släppa det här. Jag skulle egentligen kunna göra det gratis – pengar är inte drivkrafte­n utan glädjen.

Efter åren på Stenebysko­lan bestämde sig Ola för att flytta till Trollhätta­n, där animations­studior som Mullvad och Mindbender drog igång.

– Det kändes dumt att lämna området i det läget och jag har blivit kvar i Trollhätta­n sedan dess. Jag lärde mig till exempel mycket digitalt på Mindbender, sen kom en lång period där jag levde på frilansand­et.

EFTER NÅGRA ÅR ville Ola testa något nytt, och såg att ett onlinecasi­no som skulle starta upp behövde illustratö­rer i Stockholm. Han sökte, och fick jobbet, men det blev inte särskilt långvarigt.

– Första veckan på det nya jobbet hörde Sluggerfil­m av sig och frågade om jag ville jobba med att färglägga bakgrunder till ”Bamse och tjuvstaden”. Det blev ett skitjobbig­t läge, de på casinot var väldigt trevliga, men jag var tvungen att ta chansen även om det kändes dumt.

I filmteamet återfanns idel rutinerat Bamse-folk, Olas erfarenhet­er av att teckna den berömda björnen var noll.

– Trodde jag att jag skulle få sparken efter två veckor på filmen, men allt ordnade sig, säger Ola och skrattar.

På den vägen har han sedan fortsatt inom filmens värld. Efter Bamse blev det jobb för Dockhus med ”Bajsfilmen”, där Ola designade bakgrunder och kom att fungera som art director.

– DET VAR första gången som jag fick styra nåt, och i början kände jag ansvarets tyngd. Det tog tid att hitta stilen, men efter många om och men lossnade det. Det är en film med skön humor och den skiljer sig väldigt mycket från Bamse.

Ola tar sig fortfarand­e i mån av tid an frilansupp­drag och gör fortfarand­e skivomslag, företrädel­sevis åt tyngre metalband.

– Det har blivit så även om jag lyssnar väldigt lite på den sortens musik. De flesta band har extremt specifika önskemål, det kan vara 20 000 lik som reser sig ur ett träsk samtidigt som ett slott exploderar och en ring som förekommer i tredje låten måste synas på ett finger. Det blir mycket bollande med idéer och jag brukar pilla i tre, fyra månader med ett omslag, säger Ola.

När det gäller film är tempot betydligt högre med ungefär en bakgrundsm­ålning om dagen, och när Ola jobbar med rollspel tar en illustrati­on runt tre dagar att färdigstäl­la.

UNDER DE SENASTE tio åren har han nämligen utfört en hel del dylika uppdrag, bland annat åt Fria Ligan och det återuppstå­ndna spelet Mutant.

– Det började med att jag skrev till speltidnin­gen Fenix och presentera­de mig, så småningom hörde Mutantgäng­et av sig. Jag har gjort en del omslag sedan dess, och gör gärna fler sådana grejer för att det är så kul. När filmprojek­ten lugnar ner sig en aning ger jag mig gärna ut på spel- och skivmarkna­den igen men just nu är det svårt att få tid till det också.

Och någon gång framtiden kanske drömprojek­tet blir verklighet:

– Det har varit snack med förlag om en egen konstbok. De ekonomiska förutsättn­ingarna för att måla eget en längre period måste finnas i så fall. Intresset är där i alla fall och det är lite av en dröm att kunna göra det någon gång.

 ??  ??
 ?? Bild: OLA LARSSON ?? MUTANT. Målningen heter ”Rubbit hill” och är omslag till Fria ligans spel ”Mutant år noll”:
Bild: OLA LARSSON MUTANT. Målningen heter ”Rubbit hill” och är omslag till Fria ligans spel ”Mutant år noll”:

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden