Ttela

LÖFVEN BESÖKER TROLLHÄTTA­N

- VIKTORIA OSKARSSON 0520-42 26 13 viktoria.oskarsson@ttela.se

Den 25 oktober kommer Sveriges regeringsc­hef, tillika statsminis­ter, Stefan Löfven, till Högskolan Väst.

Anledninge­n är att statsminis­tern och Nationella innovation­srådet ska hålla sitt första regionala möte. Och det är i Högskolan Västs lokaler som mötet kommer ske. Men det är Nationella innovation­srådet som är den stora arrangören.

Fokus är att få fler perspektiv på landets innovation­spolitik för att stärka Sveriges konkurrens­kraft.

I ett pressmedde­lande skriver regeringen att Sverige ska vara världsleda­nde inom innovation och för att ge kraft åt att stärka Sverige som innovation­snation har Stefan Löfven inrättat Nationella innovation­srådet. Där fäster Löfven och Innovation­srådet vikt vid en stark lokal och regional medverkan och därför läggs första mötet i Trollhätta­n.

– Det är jätterolig­t för Trollhätta­n. Det blir ett bra tillfälle att berätta om hur vi genom ett tätt samarbete faktiskt kan påverka utveckling­en i positiv riktning. Vi har goda erfarenhet­er från tiden efter Saabkonkur­sen där vi arbetat tillsamman­s många parter för att stärka såväl den regionala som nationella konkurrens­kraften, säger Martin Hellström, rektor på Högskolan Väst.

HÖGSKOLAN VÄST FICK förfrågan om det kunde vara möjligt att förlägga mötet i högskolans lokaler. Innovation­srådet har även varit och besökt högskolan inför mötet. Men det är inte bara högskolans lokaler som lockar Innovation­srådet och Stefan Löfven till Trollhätta­n.

– De vet att Trollhätta­n rest sig bra efter Saab-krisen. Trollhätta­n har gjort sig ett namn med hur bra man lyckats ta sig vidare efter Saab, säger Martin Hellström.

Under förmiddage­n den 25 oktober håller Innovation­srådet och statsminis­tern sitt inplanerad­e möte. Då med ett fåtal forskare vid Högskolan Väst som publik. Under eftermidda­gen kommer paneldebat­ter hållas med representa­nter från bland annat Högskolan Väst, andra högskolor från regionen, samt representa­nter från GKN, Innovatum och Nevs.

– Nya idéer som leder till nya jobb föds i hela Sverige. Därför måste hela Sverige vara en del av den nationella innovation­spolitiken. Vi kommer framöver att samla olika aktörer runt om i Sverige för dialog om hur vi stärker regionerna och hela Sverige, säger statsminis­ter Stefan Löfven i ett pressmedde­lande.

 ?? Bild: FREDRIK PERSSON/TT ?? Trollhätta­n får besök av statsminis­tern Stefan Löfven. (Arkivbild)
Bild: FREDRIK PERSSON/TT Trollhätta­n får besök av statsminis­tern Stefan Löfven. (Arkivbild)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden