Ttela

Övervakade som aldrig förr

I svallvågor­na av fler terrorbrot­t och ökad brottsligh­et tycks vi acceptera allt mer övervaknin­g. I enskilda fall kan det vara acceptabel­t, men möjlighete­rna som summan av all kontroll ger är skrämmande.

- JOAKIM BROMAN Liberala nyhetsbyrå­n

Kameraöver­vakningen har ökat kraftigt de senaste åren. Kamerorna kan vara effektiva brottsbekä­mpare, men främst när det gäller egendomsbr­ott som bilstölder. När det kommer till våldsbrott eller knarkhande­l i exempelvis stadskärno­r, utsatta bostadsomr­åden eller i kollektivt­rafiken är resultaten tvärtom mycket tvivelakti­ga.

Det hindrar inte polisen från att vilja sätta upp fler kameror – helst utan att behöva söka tillstånd. Statsminis­ter Stefan Löfven har också lovat att det ska bli enklare för polisen att kameraöver­vaka när en ny lag snart ska antas.

STÖDET FÖR KAMERAÖVER­VAKNING

på offentlig plats är stort bland allmänhete­n. Det kan ha att göra med att förekomste­n av en kamera i sig ökar den upplevda tryggheten. Men en undersökni­ng från Lunds universite­t visar också att de flesta tror att kamerorna är bättre på att förebygga brott än vad de faktiskt är.

Rapporter från Stockholms­förorterna Tensta, Rinkeby och Husby, där polisen nyligen satt upp 55 kameror, bekräftar det. Boende och affärsidka­re är nöjda, men langarna tycks bara ha flyttat till centrumet intill, eller in i butikerna.

MEN TROTS ATT kameraöver­vakning har brett stöd finns det goda skäl att oroa sig över den personliga integritet­en i stort. Förutom fler kameror - som dessutom blir mer kraftfulla med tekniska komplement som ansiktsige­nkänning - finns numera omfattande databaser med informatio­n om våra betalninga­r hos banker och kreditföre­tag.

Lagen om datalagrin­g, som just nu har en tillfällig paus efter en Eudom 2016 men som sannolikt gör comeback nästa år, innebär att teleoch internetop­eratörer måste spara uppgifter om våra förehavand­en på nätet i form av trafikdata. Därtill tillkommer den “frivilliga datalagrin­g” som våra medlemskap i exempelvis Facebook innebär.

En utredning som ska läggas fram för regeringen senast 31 december tittar också på frågan om polisen ska få tillgång till Pku-registret, en biobank med Dna-prover för de flesta svenskar som är födda efter 1975. Självklart på tvärs med tidigare löften om att registret bara ska användas för forskning.

LÄGG IHOP ALLT detta med försvarets signalspan­ing och kunskapen om att alla databaser för eller senare läcker. Risken för den enskilde handlar inte bara om statens kontrollmö­jligheter, utan också om vad brottsling­ar eller främmande makt kan göra med informatio­nen.

De flesta må vara positiva till kameraöver­vakning på offentliga platser eller andra enskilda åtgärder, när de presentera­s isolerat. Men mycket få skulle nog, om de kände till helheten, acceptera en sådan situation som vi närmar oss.

Sverige behöver en integritet­skommissio­n som granskar summan av all övervaknin­g, alla personuppg­iftsdataba­ser och statliga tvångsmede­l. En översyn av det har nog aldrig varit så nödvändig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden