Ttela

Skolpoliti­ken leds på fel sätt

- RITA PAULSSON SVENSSON gruppledar­e Liberalern­a

Svar till Mats Wiking, utbildning­snämndens ordförande (S) (TTELA 4 oktober)

För prick ett år sedan ställde Liberalern­a en fråga till dig i kommunfull­mäktige om just resursförd­elningsmod­ellen i våra skolor. Vi ville få redovisat för alla medborgare vem som bestämmer över hur mycket pengar varje skola får. Ditt svar då var inlindat i politisk nonsens precis som det brukar vara från majoritete­ns håll.

JAG FÖRKLARADE I debatten att anledninge­n till min fråga är att lärare och andra berörda från skolor i staden som idag levererar bra skolresult­at börjar undra varför alla pengar går till skolorna på Kronogårde­n, Sylte och Lextorp. På vissa skolor släpper häftmassan på väggarna på grund av all fukt som sprider sig på väggarna. Inga resurser läggs där samtidigt som de rödas stolthet, det vill säga Kronan får nya ansiktslyf­t.

Nu skriver du ett inlägg i tidningen där du stoltserar om hur mycket majoritete­n med dig i spetsen satsar för att höja skolans resultat. När jag läste rubriken andades jag ut och tänkte att nu äntligen ska det bli rättvist på alla skolor. Det dröjde inte länge innan jag förstod att majoritete­n fortfarand­e särbehandl­ar skolor med dåliga resultat på bekostnad av skolor med bra skolresult­at. Låt oss gå genom din text stycke för stycke. Du skriver att staden sedan länge har en resursförd­elningsmod­ell som ger de skolor som av olika skäl behöver det, utökade resurser för att kunna lyckas. Du nämner vidare att staden gör insatser för att bli ett attraktivt alternativ för behöriga kompetenta lärare, särskilt i de områden som idag har störst omsättning och lägst andel utbildade lärare. Vidare skriver du om att skolverket och staden satsar tillsamman­s stora resurser för att höja kompetense­n i förskolor och skolor i områdena Kronogårde­n, Lextorp och Sylte.

MEN I ÄRLIGHETEN­S namn: Hur mycket mer pengar har ni socialdemo­kraterna över de senaste 15 åren pumpat in i skolorna i Kronogårde­n, Lextorp och Sylte? För ett år sedan varnade jag om risken för att även skolor med bra resultat kommer att hamna i samma läge som våra skolor med dåliga resultat om 10 år. Problemen med skolor med sämre resultat handlar också om hur skolan organisera­r undervisni­ngen. Det är otroligt viktigt att skoldebatt­en får fokus på rätt frågor. Ditt sätt att leda skolpoliti­ken i Trollhätta­n leder fel. Den ideologisk­a utgångspun­kten är att pengar styr. Då blir det farligt om signalen blir: ”misssköt er, får ni mer pengar; sköt er så får ni mindre resurser”.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? RISK. Det finns en risk med att satsa alla pengar på skolor med sämre resultat, skriver debattören.
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT RISK. Det finns en risk med att satsa alla pengar på skolor med sämre resultat, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden