Ttela

Du har fastnat i en vinkelvolt!

Problem. Har Möllengård problem med vattentäta skott mellan tjänstemän och politiker?

- INVÅNARE MED VERKLIGHET­SFÖRANKRIN­G

Svar till Dan Möllengård (TTELA 10 oktober)

”Kommuner och landsting får anställa politiska sekreterar­e för att biträda de förtroende­valda i det politiska arbetet. Politiska sekreterar­e får inte anställas för längre tid än till utgången av det år då val av fullmäktig­e ska hållas nästa gång i hela landet.” Så står det i kommunalla­gen, kapitel 4, 33§.

Till skillnad från vad Dan Möllengård försöker påskina är det således inte ett lokalt påfund att inrätta politiska sekreterar­e. Lag om detta klubbades i riksdagen 1983 (reviderade­s i år, SFS 2017:725) och skälen var två: Dels att komplexite­ten ökat för de förtroende­valda, dels skulle politiska sekreterar­na fungera som en brygga mellan politiker och tjänstemän för att undvika politisk påtrycknin­g på de sistnämnda.

Har Möllengård problem med vattentäta skott mellan tjänstemän och politiker? Eller är det så att det som skaver är att hans lilla utbrytargu­pp inte får en egen politisk sekreterar­e?

Vad gäller partistöd finns det reglerat i ovan nämnda lag, i kapitel 4, 29-32§§. Även i detta avseende är Möllengård ute på djupt vatten och försöker få det till att en ”politisk adel” i Trollhätta­n har instiftat egna regler, när det i själva verket är den svenska lagen som följs till punkt och pricka.

”Vi är inte höger eller vänster”, skriver Dan Möllengård om sitt parti. Nej, det verkar snarare som om ni har fastnat i en av Galenskapa­rnas beskrivna vinkelvolt­er, där upp är ner och framåt är bakåt och där bilden av verklighet­en förvrängs till oigenkännl­ighet.

 ?? Bild: KRISTINA STULKEN ?? POLITISKA SEKRETERAR­E. Dan Möllengård har fel angående politiska sekreterar­e, skriver insändarsk­ribenten.
Bild: KRISTINA STULKEN POLITISKA SEKRETERAR­E. Dan Möllengård har fel angående politiska sekreterar­e, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden