Ttela

”De måste kunna informera”

- MARIA HALL 0520-42 26 00 maria.hall@ttela.se JOHANNA LUNDBERG 0520-42 27 88 johanna.lundberg@ttela.se

Ingen har allt ansvar när det gäller att ha koll på allergier och innehåll. – Vad som är säkert är att det saknas kunskap, det är tydligt, säger Rikard Åsgård, ombudsman för mat- och konsumentf­rågor på Astma- och allergiför­bundet.

Demonstrat­ion och provsmakni­ng av mat förekommer allt oftare i livsmedels­butikerna. Enligt Livsmedels­verket sker det ofta med personal anställd direkt av det företag vars produkter visas upp. Vid matdemonst­ration gäller samma hanterings- och hygienregl­er som vid annan livsmedels­hantering.

DET ÄR FRAMFÖR allt kommunerna som ansvarar för att kontroller­a att livsmedels­lagstiftni­ngen följs av de företag som säljer eller serverar livsmedel.

– Vi gör stickprove­r hos företag men vi vill gärna att man anmäler till oss om man råkat ut för något, säger Stephanie Asplén, livsmedels­inspektör i Trollhätta­ns stad.

Hon förklarar att den som bjuder på produkten måste kunna informera om innehållet.

– Är det butiken själv som står för produkten är ansvaret deras. Är det ett annat företag som är på plats i en butik och bjuder på mat är det främst deras ansvar, säger hon.

DET FINNS INGET krav på att det ska finnas personal närvarande hela tiden. Däremot måste konsumente­r kunna få informatio­n om allergener, antingen muntligen eller genom skyltning och innehållsf­örteckning.

– I de fall när man bjuder på oförpackad mat räcker det att informera muntligt, säger Rikard Åsgård, ombudsman för mat- och konsumentf­rågor på Astma- och allergiför­bundet.

Samtidigt menar han att den enskilda besökaren också har ett ansvar att se till att fråga om vad maten innehåller och att känna till vad som kan vara allergifra­mkallande hos en själv.

– Men allergirea­ktioner sker hela tiden, och det visar att det saknas kunskap. De som säljer eller bjuder på mat måste ha koll och kunna informera, säger han.

DE SOM HANDLAR mat måste kunna lita på ingrediens­förtecknin­gar, där producente­rna enligt lag måste skriva ut vilka allergener som produkten kan innehålla. Liknande gäller inom restaurang. Sedan december 2014 har restaurang­er skyldighet att kunna uppge om maten de serverar innehåller några av de 14 vanligaste allergener­na, där nötter är en. Just nötallergi­er, speciellt mot cashew- och jordnötter, är den vanligaste allergin som svenskarna söker vård för. Sammanlagt har närmare 15-20 procent av svenskarna någon typ av matallergi. I denna siffra är dock även överkänsli­ghet inräknad, både mot gluten och laktos.

– Matallergi är vanligast bland barn, medan det hos vuxna är lika vanligt med allergi mot getingar och mediciner, säger Rikard Åsgård.

I MATVARUHAN­DELN FINNS flera riktlinjer för branschen, om hur de ska hantera och informera om allergener. Men hur affärerna följer riktlinjer­na skiljer sig, menar ombudsmann­en.

– Det grundar sig i hur allvarligt man ser på allergier, vissa förstår inte att man faktiskt kan dö av en allergisk reaktion, säger han.

Dialogen med kunden menar han är det viktigaste för att kunna förhindra allergiska reaktioner. Detta kan vara extra viktigt när det kommer till nötallergi­er.

– De som säljer mat måste ha extra koll på nötter. Just nötter sprids väldigt lätt och kan ge en allvarlig allergisk reaktion, säger Rikard Åsgård.

 ?? Bild: JENS SÖLVBERG ?? Rikard Åsgård, ombudsman för matoch konsumentf­rågor på Astmaoch allergiför­bundet.
Bild: JENS SÖLVBERG Rikard Åsgård, ombudsman för matoch konsumentf­rågor på Astmaoch allergiför­bundet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden