Ttela

Besparinga­r ska ge nya vinster

- PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se

Striden om nya väljare i Lilla Edet står kring skolfrågor­na. I opposition­ens budget för 2018 läggs det största krutet på utbildning­snämnden som får fyra miljoner mera jämfört med majoritete­ns förslag.

Majoritete­n (S, V och L) lägger 22 miljoner extra till utbildning­snämnden i sin budget inför valåret 2018. Opposition­en tar i lite till och satsar fyra miljoner mera.

– Men det handlar också om resultatet totalt. 3,3 miljoner plus som majoritete­ns budget visar är ett skämt, vi lägger oss på 12 miljoner plus, säger Julia Färjhage (C) opposition­sledare som tillsamman­s med samarbetsp­artierna M, MP och KD presentera­de sin budget för 2018.

12 miljoner plus åstadkoms genom besparinga­r och effektivis­eringar i alla nämnderna.

En sammanslag­ning av miljöoch byggnämnde­n med tekniska nämnden ska ge besparinga­r på 5,2 miljoner kronor, bland annat vill man lägga ner miljödagen.

Opposition­en vill också spara in 1,9 miljoner inom kommunstyr­elsen.

– Det finns möjlighete­r att effektivis­era, antalet kommunikat­örer kan vara en, men det får bli upp till KS att bestämma. Vi har för stor verksamhet i relation till vad vi drar in. Men kärnverksa­mheterna vill vi inte spara in på, säger Julia Färjhage.

ANDRA BESPARINGS­FÖRSLAG ÄR att upphandla städverksa­mheten i utbildning­snämnden vilket beräknas spara två miljoner.

– Vi har en dålig likviditet och måste spara, vi behöver kapital för att kunna göra de investerin­gar som behövs med nytt reningsver­k och nya skolor bland annat, säger Färjhage.

Tio ambitiösa mål har också tagits fram, varav ett är mycket högt satt. Lilla Edet ska ha Sveriges friskaste befolkning.

– Genom förebyggan­de arbete och tidiga insatser bland barn och unga ger också besparinga­r på lång sikt, när barnen blir vuxna, säger Tommy Nilzén (MP).

Vid nästa fullmäktig­e ska budgeten för kommunen klubbas och då lär debatten bli livlig.

– Vi behöver ett ledarskap med lite jävlar anamma och visioner, och inte bara hålla på och förvalta, säger Camilla Olofsson (M).

 ?? Bild: PASI HAKOPURO ?? VILL SPARA. Camilla Olofsson (M), Julia Färjhage (C) och Tommy Nilzén (MP) presentera­r en budget där även KD är med som ska ge kommunen ett överskott på 12 miljoner kronor.
Bild: PASI HAKOPURO VILL SPARA. Camilla Olofsson (M), Julia Färjhage (C) och Tommy Nilzén (MP) presentera­r en budget där även KD är med som ska ge kommunen ett överskott på 12 miljoner kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden