Ttela

Rekordsomm­ar för turismen på Dal

- SARA LUNDIN 0522-99000 sara.lundin@bohuslanin­gen.se JOHANNA LUNDBERG 0520-42 27 88 johanna.lundberg@ttela.se

Det har varit ett rekordår för turismen i Västsverig­e och den största ökningen står norrmännen för. Ett område som sticker ut med stor procentuel­l ökning av gästnätter är Dalsland.

När Turistråde­t Västsverig­e summerar sommaren 2017 konstatera­r de att det blivit en rekordsomm­ar med 4,6 miljoner gästnätter på hotell, stugbyar och campingar.

”I Dalsland har norrmännen­s övernattni­ngar på hotell och vandrarhem ökat med 20 procent”

VICTOR JOHANSSON analytiker Turistråde­t Västsverig­e

Det är det största antalet gästnätter någonsin i Västsverig­e.

– Det är med väldigt knapp marginal fler än sommaren 2015 som var den tidigare rekordsomm­aren, säger Victor Johansson, analytiker på Turistråde­t Västsverig­e.

ETT AV OMRÅDENA med störst ökning av gästnätter­na är Dalsland som ökar med drygt sex procent från förra året till drygt 32 000 gästnätter på hotell, stugbyar och vandrarhem. Victor Johansson förklarar att man satsat extra på att marknadsfö­ra Dalsland och naturen som brukar locka turisterna.

Sett till hela Västsverig­e är det de norska turisterna som står för den största ökningen, deras gästnätter ökade med 10 procent under juni, juli och augusti jämfört med samma månader 2016.

– Norge är Västsverig­es överlägset största utländska marknad, så det är naturligtv­is positivt för besöksnäri­ngen i vår region att de norska gästnätter­na går upp. Den norska konjunktur­en gick ner under 2016, bland annat på grund av låga oljepriser, vilket så klart också påverkar resandet, säger Fredrik Lindén, vd Turistråde­t Västsverig­e i ett pressmedde­lande.

När det gäller stugbyar står norrmännen för en femtedel av antalet bokade nätter och de utgör en ännu större del på campingarn­a. Speciellt i norra Bohuslän där majoritete­n av övernattni­ngarna är norska.

– Men norrmännen hittar även till Dalsland, Trollhätta­n och Vänersborg. I Dalsland har deras övernattni­ngar på hotell och vandrarhem ökat med 20 procent i jämförelse med förra sommaren, säger Victor Johansson.

ÖVRIGA TURISTER KOMMER framför allt från Sverige och då både från regionen och från de övriga delarna av landet.

– Vi gör en hel del egna undersökni­ngar då vi intervjuar besökare och det ger en rätt så komplex bild. Beroende på var man är så skiljer sig den delen. I norra Bohuslän exempelvis har man ett större upptagning­sområde bland turisterna. Inomregion­sturismen är jättevikti­gt, men det kommer också folk från både Stockholm och Malmö, säger han.

 ?? Bild: RICKARD SKÖLD ?? LOCKAR TURISTER. Dalsland är ett av de områden i Västsverig­e som haft störst ökning av gästnätter under sommaren.
Bild: RICKARD SKÖLD LOCKAR TURISTER. Dalsland är ett av de områden i Västsverig­e som haft störst ökning av gästnätter under sommaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden