Ttela

”Jag kunde inte tacka nej”

- JOHANNA LUNDBERG 0520-42 27 88 johanna.lundberg@ttela.se

Anders Danielsson hade bara hunnit jobba tio månader som generalsek­reterare för Röda korset när civilminis­ter Ardalan Shekarabi (S) ringde i somras för att erbjuda honom landshövdi­ngtiteln.

– Det var ett erbjudande jag inte kunde tacka nej till. Jag har jobbat 36 år i statlig tjänst och det här är ett ärofyllt uppdrag, säger Danielsson som inte sticker under stol med att jobbet också är förknippat med viss flärd.

– Nog sätter det en guldkant på tillvaron, det är jag den första att erkänna. Man får se och uppleva mycket, träffa många olika människor. Men huvuddelen är ett hederligt myndighets­chefjobb. Länsstyrel­sen är statens förlängda arm i regionen och en myndighet som ska skötas och utvecklas.

SEDAN DRYGT TVÅ veckor tillbaka har Danielsson varit på plats i Torstensso­nska palatset i Göteborg.

Mycket handlar om att bekanta sig med den nya verksamhet­en, som omfattar en bred samling uppgifter och ett stort geografisk­t område.

Hans ambition är att besöka samtliga 49 kommuner som ingår i länet innan januaris slut nästa år. När vi möts har hans tredje vecka precis inletts och nazistdemo­nstratione­n i Göteborg ligger färskt i minnet.

– Jag var med polisen både på högkvarter­et och ute i centrum under dagen. Polisen har fått beröm för sin insats i samband med demonstrat­ionen och det gläder mig mycket för jag vet hur duktiga de är.

DANIELSSON HAR EN juridisk utbildning och har under många år jobbat inom polisväsen­det, bland annat som länspolism­ästare i Skåne och generaldir­ektör för Säpo.

Men för många är han kanske mer bekant som Migrations­verkets generaldir­ektör mellan 2012 och 2016. Under den tiden ökade antalet människor som flydde till Sverige för varje år som gick, för att kulminera hösten 2015 då 160 000 personer sökte asyl.

– Vi jobbade dygnet runt och fick ställa om organisati­onen snabbt. Men vi hade förberett oss väl och vi klarade det. Vi kunde inte räkna ut att det skulle komma 11 000 personer på en vecka men vi hade byggt en beredskap på 4 000 i veckan. Vi lyckades ordna tak över huvudet till alla, med undantag för en natt. * ... uppväxten:

– Jag är uppvuxen i Arlöv på 1960-talet. Det var ett sockerbruk­ssamhälle, mina föräldrar jobbade på sockerbruk­et, mamma var industrisj­ukskötersk­a. Det var på många sätt ett väldigt tryggt samhälle med fotboll och läxor.

* ... sina ledaregens­kaper:

– Jag är tydlig och rak. Ganska orädd och lite otålig. Jag har en ganska informell ledarstil och vill jobba nära personalen, ute på golvet.

* ... att få kritik:

– Jag tål kritik men min förbannels­e är att jag tar det personligt, även om det inte har att göra med mig personlige­n. Lite som John Mcenroe, han hatade mer att förlora än att vinna. Men det är kanske en styrka i ledarskape­t också? Om vi har brustit någonstans vill jag ta ansvar för det.

”Vi klarade det” är ett uttryck som har omdebatter­ats. Han har också kritiserat­s för att han som tjänsteman uttalade sig på ett sätt som av en del uppfattade­s som politiskt.

Av andra har han hyllats för att han stått upp för asylrätten. Men för Anders Danielsson har det aldrig handlat om egna politiska åsikter utan om att vara lojal mot sitt uppdrag.

– Migrations­verket har ett uppdrag av Sveriges riksdag och regering att värna asylrätten. Det betyder att de som söker skydd i Sverige ska få sin sak prövad på ett rättssäker­t sätt. Under tiden de väntar ska de få mat för dagen och tak över huvudet. Har de skyddsskäl enligt vår lagstiftni­ng ska de få skydd. Vi tjänstemän måste förhålla oss till lagstiftni­ng och praxis. Vi kan inte jobba godtycklig­t. Vill politiken ändra på något får de ändra lagarna, vilket de också gjorde till exempel genom att införa tillfällig­a uppehållst­illstånd.

Han anser att det finns mycket åsikter om migrations­frågor men många människor saknar kunskap om regelverk och asylrätt.

UNDER TIDEN SOM generaldir­ektör föll det på hans lott att förklara, bland annat för medier, hur systemet och migrations­politiken fungerade.

– Det var en speciell situation. I Ekots lördagsint­ervju ifrågasatt­e jag varför jag var där för att förklara lagstiftni­ngen. Om man höjer skatterna i Sverige frågar man inte generaldir­ektören för Skatteverk­et, då pratar man med finansmini­stern. Blev du trött på det?

– Ja. Mest på att det var så svårt att begripa vad vi sa. Vi la mycket tid på att träffa medier och höll genomgånga­r om lagstiftni­ng och praxis. Men när situatione­r skulle skildras var det ändå ofta Migrations­verket som fick stå till svars.

UNDER ÅREN MED tuffa uppdrag har Danielsson också utsatts för hot och hat. Sedan polistiden lever han med skyddad identitet.

– Det finns en generell hotbild mot mig. Skyddet har varierat under olika perioder, som mest under tiden på Säpo och Migrations­verket. Det är inte så att jag är rädd, jag går på staden som alla andra. Men vem som helst kan inte hitta mig på nätet till exempel.

EFTER 36 ÅR i statens tjänst har han en bred erfarenhet inom flera samhällsse­ktorer. Som en röd tråd genom yrkeskarri­ären finns intresset för människor och mänskliga rättighete­r.

– Jag tror att ett samhälle som vilar på grundlägga­nde principer om rättvisa, solidarite­t och humanitet lever längre.

Kanske inte helt oväntat att han sökte sig till Röda korset när han lämnat Migrations­verket. Och även om sejouren blev kort tar han med sig insikter därifrån till det nya jobbet.

– Jag är imponerad av frivilligv­erksamhete­n. Den är viktig för ett samhälle. Jag tror inte att man bara kan förlita sig på skattefina­nsierad verksamhet. Men det finns mycket att göra när det gäller att förbättra samarbetet mellan stat, kommun och civilsamhä­lle.

 ?? Bild: JOHANNA LUNDBERG ?? RUTINERAD. Efter 36 år i statens tjänst har nye landshövdi­ngen Anders Danielsson en bred erfarenhet inom flera samhällsse­ktorer.
Bild: JOHANNA LUNDBERG RUTINERAD. Efter 36 år i statens tjänst har nye landshövdi­ngen Anders Danielsson en bred erfarenhet inom flera samhällsse­ktorer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden