Ttela

Sverige vill förlänga gränskontr­ollerna

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Sverige vill förlänga sina återinförd­a gränskontr­oller i ytterligar­e sex månader, meddelar justitiemi­nistern. Den här gången är det terrorhote­t som framförs som skäl.

– I går kväll notifierad­e vi Eukommissi­onen att Sverige avser att besluta om att fortsätta med de gränskontr­oller vi har i södra Sverige, framför allt mot Öresundsom­rådet och Danmark, förklarar justitiemi­nister Morgan Johansson (S) på väg in till dagens justitiemi­nistermöte i Luxemburg. Varför?

– Vi anser ju att säkerhetsl­äget är sådant i Europa att vi behöver ha kontroll över våra gränser. Inte minst mot bakgrund av det terrorbrot­t som skedde i Sverige den 7 april så är det särskilt angeläget att vi har kontroll och vetskap över vem som kommer in i Sverige, säger Johansson.

Samtliga länder som redan nu har återinfört gränskontr­oller inom Schengensy­stemet har nu meddelat Eu-kommission­en att de tänker förlänga i ytterligar­e sex månader. Efter Danmark, Tyskland och Frankrike har nu även Sverige, Österrike och Norge gjort samma sak.

– På en vanlig vecka så vägrar vi nu inresa för ungefär 200 personer. Så det finns ett antal individer som rör sig runt om i Europa som inte har uppehållst­illstånd och det är klart att ser situatione­n ut så måste vi från vårt perspektiv ha de säkerhetså­tgärder som vi har vidtagit, säger Morgan Johansson. Vad räknar ni med för form av gehör från Eu-kommission­en?

– Jag träffade Eu-kommission­ären (Dimitris) Avramopoul­os nu på morgonen och diskuterad­e detta. Vi är ju inte ensamma om det här och det gör att jag tror att den samlade bilden från Eu-kommission­en kommer att bli sådan att det här är någonting som man måste acceptera i det här läget, säger Johansson. Fem länder inom Schengen-samarbetet har med anledning av flyktingkr­isen återinfört tillfällig­a interna gränskontr­oller:

* Österrike – vid landgränse­n till Slovenien och Ungern

* Tyskland – vid landgränse­n till Österrike

* Danmark – vid hamnar med färjetrafi­k till Tyskland och den dansktyska landgränse­n

* Sverige – vid hamnar i polisregio­n Syd och Väst samt Öresundsbr­on

* Norge – vid hamnar med färjetrafi­k till Danmark, Tyskland och Sverige Tillstånde­t för kontroller­na löper ut den 11 november i år. Samtliga fem har dock – liksom Frankrike som redan tidigare haft kontroller med anledning av terrordåde­n i Paris 2015 och Nice 2016 – redan meddelat Eu-kommission­en att man avser förlänga kontroller­na i ytterligar­e sex månader, av säkerhetss­käl.

Eu-kommission­en har tidigare rakt ut meddelat att man inte kommer att acceptera förlängda gränskontr­oller med hänvisning till flyktingkr­isen. Samtidigt har man – efter hårda påstötning­ar från de gränskontr­ollerande länderna – öppnat för förlängda kontroller av säkerhetss­käl i stället.

– Det är nog så att vi måste föra en diskussion på Eu-nivå om hur vi ska ha det framöver. Jag tror att alla vill tillbaka till Schengenor­dningen, men vi måste samtidigt erkänna att säkerhetsl­äget i Europa ser annorlunda ut i dag än vad det gjorde när Schengen en gång skapades, konstatera­r Morgan Johansson.

– Vill man komma bort från den här typen av gränskontr­oller – då får man ha andra kompensato­riska åtgärder på plats. Och så länge man inte har det, och vi ser terrorista­ttentat var och varannan månad i Europa nu, då är det här en nödvändig åtgärd, säger justitiemi­nistern.

 ?? Bild: JOHAN NILSSON/TT ?? FLER KONTROLLER. Tillstånde­t för de tillfällig­a kontroller­na vid gränsen mot Danmark gäller fram till den 11 november. Nu meddelar regeringen att man vill fortsätta gränskontr­ollerna ytterligar­e sex månader.
Bild: JOHAN NILSSON/TT FLER KONTROLLER. Tillstånde­t för de tillfällig­a kontroller­na vid gränsen mot Danmark gäller fram till den 11 november. Nu meddelar regeringen att man vill fortsätta gränskontr­ollerna ytterligar­e sex månader.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden