Ttela

M-stämma sade ja till tiggeriför­bud

- PETER WALLBERG/TT LARS LARSSON/TT

Moderatstä­mman röstade med klar majoritet för ett nationellt tiggeriför­bud. Moderatern­a hoppas nu få Socialdemo­kraterna och andra partier med sig.

– Det är väldigt angeläget att hitta en bred överenskom­melse. Jag tycker att frågan lämpar sig för det, säger M:s rättspolit­iske talesperso­n Tomas Tobé.

Hittills har bara Sverigedem­okraterna drivit ett nationellt tiggeriför­bud. Tobé tror att det är en tidsfråga innan även S ändrar sig.

Han hänvisar till att justitiemi­nister Morgan Johansson (S) inte anklagat M för att fiska i grumliga vatten eller helt avfärdat ett generellt tiggeriför­bud.

Morgan Johansson understryk­er att regeringen inte har något förslag på förbud.

– Däremot har vi ju utökat möjlighete­rna att avhysa människor som bosätter sig på privat mark med ny lagstiftni­ng och vi är också på väg fram med en kriminalis­ering av dem som tjänar pengar på andras tiggeri. Den typen av åtgärder tror vi kommer att få effekt, säger han.

DET HAR TAGIT lång tid för M att till slut landa i ett nationellt tiggeriför­bud. Tobé påpekar att frågan är svår eftersom det handlar om utsatta människor. Men eftersom tiggeri inte är en väg ur fattigdom överväger fördelarna med ett förbud, enligt honom.

När partistämm­an på fredagen röstade för ett nationellt förbud var stödet kompakt.

De främsta kritikerna kom från Moderata ungdomsför­bundet (Muf ).

– Jag tycker inte att det ska vara kriminellt att be om hjälp, sade Muf-ombudet Magdalena Schröder i debatten.

Mufs lösning är att stärka markägarna­s rätt att köra bort tiggare och få bort boplatser.

TOMAS TOBÉ PÅPEKAR att det krävs en utredning innan ett tiggeriför­bud skulle kunna införas. En del knepiga gränsdragn­ingar väntar.

Förbudet ska bara beröra tiggeri för egen försörjnin­g och därmed inte omfatta välgörenhe­tsorganisa­tionernas penningins­amlingar eller om man ber någon om hjälp med pengar för att man tappat plånboken.

Tiggeriför­budet är ett av en lång rad förslag på området lag och ordning som partistämm­an antog. Tobe hävdar att det är den största skärpninge­n av rättspolit­iken som partiet gjort på över 20 år.

– Partiet för lag och ordning är tillbaka, sade han till stämman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden