Ttela

Felaktig fråga om datalagrin­g undersöks

- OWE NILSSON/TT WIKTOR NUMMELIN/TT

Justitiemi­nister Morgan Johansson (S) ska nu undersöka uppgiftern­a om att Kammarrätt­en ställde en felaktig fråga till Eudomstole­n när den underkände den svenska datalagrin­gen. – Det är en intressant diskussion, säger han.

När kammarrätt­en ställde sin fråga till Eu-domstolen förra året, en fråga som domstolen sen utgick ifrån i sitt svar, beskrev man datalagrin­gen som att den omfattade samtliga elektronis­ka kommunikat­ionsmedel och samtliga trafikuppg­ifter utan någon begränsnin­g eller undantag. Eu-domstolen fann att det inte är förenligt med Eu-rätten.

NÅGON SÅDAN datalagrin­g har dock inte skett i Sverige. Både Säpo och Sigurd Heuman, som utrett datalagrin­gen, anser därför att Eudomstole­ns underlag var felaktigt.

– Det får vi värdera i den fortsatta beredninge­n, men det är ju inte bara vi som ska göra den tolkningen, utan det ska ju också Eu-kommission­en och EU:S ministerrå­d göra, sade Johansson inför gårdagens justitie- och inrikesmin­istermöte i Luxemburg.

– Men jag tycker att det är en intressant diskussion att föra vidare, för det handlar ytterst om hur vi ska tolka Eu-domstolens dom, * Datalagrin­gsutrednin­gen föreslår att datalagrin­g ska få ske men i mer begränsad omfattning än tidigare.

* Samtidigt ifrågasätt­er utredninge­n om Kammarrätt­en gav en korrekt beskrivnin­g av datalagrin­gen när den begärde förhandsbe­sked från Eu-domstolen om datalagrin­gen.

* Eu-domstolen fann att datalagrin­gen strider mot Eu-rätten.

* I sitt särskilda yttrande kritiserar Säpo utredninge­ns förslag att uppgifter om vem som kommunicer­at, när, var och hur inte ska få lagras när det gäller fast telefoni, inklusive fast ip-telefoni.

* Säpo upplyser här utredaren om att fast ip-telefoni inte kommer att försvinna på samma sätt som den vanliga fasta telefonin, utan att det är ”en modern tjänst som till stor del kan jämföras med mobil telefoni”.

* Dessa begränsnin­gar skulle, enligt Säpo, allvarligt försämra möjlighete­rna att upptäcka och förhindra brott mot Sveriges säkerhet.

* Datalagrin­gsutrednin­gen föreslår att viss lagringssk­yldighet för operatörer­na av trafikdata ska finnas men i mer begränsad och differenti­erad form än tidigare. säger Johansson som på fredagen diskuterad­e datalagrin­g i ett särskilt möte med EU:S säkerhetsk­ommissionä­r Julian King.

SAMTIDIGT SLÅR Kammarrätt­en tillbaka mot kritiken att man skulle ha formulerat en felaktig fråga när Eu-domstolen tog ställning mot den svenska datalagrin­gen.

I ett skriftligt svar till TT säger Kammarrätt­en att frågorna var ”relevanta för den prövning som Kammarrätt­en skulle göra”. I begäran om förhandspr­övning redogjorde Kammarrätt­en för de nationella bestämmels­erna kring lagringssk­yldigheten, framhåller man.

”Frågorna som ställdes till EUdomstole­n hänvisade tillbaka till denna redogörels­e och gällde alltså enbart denna lagringssk­yldighet”, skriver kammarrätt­srådet Erika Odung.

VARFÖR KAMMARRÄTT­EN ändå formulerad­e frågan som om den gällde alla uppgifter och alla kommunikat­ionsmedel framgår inte av det skriftliga svaret.

I stället hänvisar Erika Odung till att det var regeringen som var part i målet i Eu-domstolen.

”Regeringen hade då möjlighet att föra fram sin uppfattnin­g om lagringssk­yldigheten”, skriver Odung. Parterna i målet gavs också möjlighet att lämna synpunkter på underlaget, framhåller hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden