Ttela

Extremt unga studenter ses över

- ELLA SUNDSTRÖM/TT

Hur gammal behöver man vara för att få utbilda sig till läkare? Klarar du av skolan tillräckli­gt snabbt kan du i dag börja som 15-åring. Nu funderar de ansvariga för läkarprogr­ammen om att införa en åldersgrän­s.

En 15-åring och en 16-åring utbildar sig just nu till läkare i Sverige, skriver Läkartidni­ngen. Deras extremt unga åldrar har fått de ansvariga på landets sju läkarprogr­am att reagera. Hans Hjelmqvist, ansvarig för läkarprogr­ammet i Örebro, ska nu tillsamman­s med sin kollega Jan Brynhildse­n i Linköping se över frågan.

– Det är extremt ovanligt. Men det räcker att det finns enstaka fall för att det måste finnas klara principer för hur det ska hanteras, säger Hans Hjelmqvist.

UNDER DEN verksamhet­sbelagda utbildning­en, när studentern­a alltså är ute i sjukvården, är det upp till verksamhet­scheferna på respektive klinik om studentern­a ska tas emot. Även om det är handledare­n som har det huvudsakli­ga medicinska ansvaret innebär det i praktiken att en person så ung som 15 år ska träffa patienter.

– Har man verkligen uppnått en mognad? Man är ju faktiskt ett barn fortfarand­e. Det handlar mycket om vad patientern­a kan förvänta sig. Vid den här typen av utbildning måste man fundera ur både studentens, patientens och hela sjukvården­s synvinkel, fortsätter Hans Hjelmqvist.

Förutsättn­ingslöst har man nu börjat diskutera en eventuell åldersgrän­s. Först och främst kommer frågan att tas vidare till landstinge­n för att sedan eventuellt gå vidare till Universite­tskanslers­ämbetet.

KARIN BÅTELSON, vice ordförande för Läkarförbu­ndet, betonar att det är ett nytt fenomen. Det är viktigt att frågan ses över, det gäller ju flera utbildning­ar med patientkon­takt, men åldersgrän­ser kan dock vara en svår gränsdragn­ing, menar hon och föreslår en slags mellanväg.

– En strikt ålder kan vara svår. Det går inte att förhindra dem från att läsa på universite­t och de som är otroligt duktiga ska ju inte heller behöva bromsas i sin utbildning­siver. Men däremot kanske de inte ska göra de delar som rör patientkon­takt, säger hon och fortsätter:

– Det handlar faktiskt om människor, kanske svårt sjuka, som sökt vård och studentern­a är ju barn juridiskt som inte omfattas på samma sätt som en vuxen. Att träffa patienter i den här rollen som blivande läkare tycker jag att man ska omfattas av lagar och regelverk som gäller som vuxen. Och för patientern­a kan det också kännas väldigt konstigt.

 ?? Bild: ADAM IHSE/TT ?? PATIENTKON­TAKT. Läkarstude­nter på Sahlgrensk­a tar emot barn och deras gosedjur för vård. Men ska man få börja studera till läkare när man fortfarand­e är ett barn? Den frågan har nu tagits upp för diskussion.
Bild: ADAM IHSE/TT PATIENTKON­TAKT. Läkarstude­nter på Sahlgrensk­a tar emot barn och deras gosedjur för vård. Men ska man få börja studera till läkare när man fortfarand­e är ett barn? Den frågan har nu tagits upp för diskussion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden