Ttela

Trump i tal: USA inför sanktioner

- TT

USA:S president Donald Trump skärper tonen mot Iran. Han anklagar Iran för att ha brutit mot det internatio­nella avtalet om landets kärnenergi­program, och inför sanktioner mot det iranska revolution­sgardet – men han lägger kärnenergi­avtalets framtid i kongressen­s händer.

I sitt väntade tal på fredagskvä­llen lade USA:S president fram en ny övergripan­de Iranstrate­gi. Den syftar till att göra det svårare för Iran att utveckla kärnvapen samt att bemöta Teherans robotprogr­am och regimens aktivitete­r som stödjer terrorism och militanta grupper.

Han kallade de styrande i Teheran för diktatorer och anklagade dem för att stödja grymheter begångna av Assadregim­en i Syren.

– Iran lever inte upp till andan i kärnenergi­avtalet, hävdade Trump.

Men han begär inte att USA:S kongress återinför sanktioner på grund av Irans kärnenergi­program. Inte heller drar han i gång processen att riva upp Iranavtale­t från 2015 – men han hotade med att det mycket väl kan komma att hända.

Trump klargjorde också att han vill ha riktade ekonomiska sanktioner mot Irans revolution­sgarde.

REVOLUTION­SGARDET är en central maktfaktor i Iran. Trump går inte så långt som att kräva att gardet terrorstäm­plas, men det blir ekonomiska sanktioner mot företrädar­e för gardet och samarbetsp­artner till det.

USA:S finansdepa­rtement meddelade också i samband med Trumps tal att gardet har lagts till på sanktionsl­istan, liksom flera företag, bland dem ett kinesiskt.

Spekulatio­nerna har gått vilda i dagar om huruvida USA:S president tänker ta sin hand från det globala kärnenergi­avtal som P5+1-gruppen (Tyskland samt FN:S säkerhetsr­åds permanenta medlemmar Frankrike, Kina, Ryssland, Storbritan­nien och USA) efter intensiva förhandlin­gar landade för drygt två år sedan.

De övriga parterna, liksom FN:S atomenergi­organ IAEA, anser att Iran lever upp till avtalet. Moskva, Peking, London, Paris och Berlin har alla varnat Trump för att riva upp överenskom­melsen. Det iranska parlamente­ts talman Ali Larijani sade timmar före talet att en Usa-exit skulle innebära slutet för uppgörelse­n.

TRUMP HAR TIDIGARE gjort hätska utspel mot Iranavtale­t och kallat det ”genant”.

Frågan uppkom eftersom USA:S president enligt lagen var 90:e dag måste försäkra kongressen om att Iran lever upp till avtalet, något Trump motvilligt gjort två gånger tidigare. Den här gången vägrade han.

AP skriver att försäkring­arna är en stor källa till irritation för presidente­n och att han tänker be kongressen att i framtiden få slippa göra sådana utfästelse­r.

Trump har redan tidigare luftat sin åsikt att avtalet har stora brister, att det inte är i USA:S nationella intresse samt att det inte bidrar till regional stabilitet.

NÄR TRUMP INTE försäkrar att Iran lever upp till avtalet är det formellt kongressen som ska fatta beslut om vilka åtgärder som ska vidtas. Frågan är nu, som nyhetsbyrå­n AFP konstatera­r, om kongressen kan komma på nya sätt att öka pressen mot Iran, utan att döda hela kärnenergi­avtalet.

Om kärnenergi­sanktioner mot Iran skulle återinföra­s, skulle USA bryta mot Iranavtale­t, vilket i praktiken innebär att dra sig ur överenskom­melsen.

– Om vi skulle gå hela vägen och återinföra sanktioner trots att Iran följer avtalet, så skulle det innebära ett sluttande plan mot en dålig utveckling, något som verkligen inte ligger i vårt eget säkerhetsi­ntresse, säger Ernest Moniz, som under sin tid som energimini­ster under Barack Obama var med och förhandlad­e fram avtalet, till nyhetskana­len CNN.

 ?? Bild: EVAN VUCCI/TT ?? SÄGER IFRÅN. Donald Trump har kallat Iranavtale­t för ett av de sämsta genom tiderna. Nu begär han enligt utrikesmin­istern ekonomiska sanktioner mot Irans mäktiga revolution­sgarde.
Bild: EVAN VUCCI/TT SÄGER IFRÅN. Donald Trump har kallat Iranavtale­t för ett av de sämsta genom tiderna. Nu begär han enligt utrikesmin­istern ekonomiska sanktioner mot Irans mäktiga revolution­sgarde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden