Ttela

Våldtäkt som v

BANGLADESH: ROHINGAFLY­KTINGAR VITTNAR OM VÅLDET

-

Fler än 500000 rohingyer har flytt till Bangladesh undan den burmesiska armén. I flyktinglä­gren i Teknaf vittnar unga män om påkar, knivar och kulor. Mot unga kvinnor användes ett annat vapen – systematis­ka våldtäkter.

– De körde ut barnen innan. Jag trodde att de skulle döda mig, säger Halima, 22.

Men soldaterna i den burmesiska armén var inte ute efter att döda. De slog henne, hotade henne med pistol och tvingade ned henne på golvet. Därefter slet de sönder hennes kläder. I rummet intill hörde hon sin svägerska skrika.

– Jag vet inte om de hade order eller om de bara tillfredss­tällde sina begär, säger Halima.

Hon tillhör den muslimska minoritets­gruppen rohingya och är en av över 500 000 som flytt hemlandet Burma sedan regeringen inlett vad FN kallar ”ett skolboksex­empel på etnisk rensning”. Nu lever hon i ett överfullt flyktinglä­ger i södra Bangladesh, där både hung- ersnöd och sjukdomsep­idemier hotar. Några kilometer bort ligger floden Naf som markerar gränsen till hemlandet.

Halima och den tvåårige sonen bor i en hydda med väggar och tak av tunn plastprese­nning. Maken kommer och går. Efter det att familjen tog sig till Bangladesh såg hon honom inte på en månad.

– Han ville inte vara med mig längre efter våldtäkten. Jag pratar inte om det här ens med min familj men jag vet att det var därför han övergav mig.

ROHINGYER HAR I FLERA omgångar flytt till Bangladesh för att undkomma förtryck i delstaten Rakhine i västra Burma. Den nuvarande flyktingvå­gen, den största någonsin, tog sin början sedan den militanta rohingyaor­ganisation­en Arsa den 25 augusti genomförde samordnade attacker mot burmesiska regeringss­tyrkor.

Angriparna var illa beväpnade och led betydligt större förluster än de lyckades orsaka – omkring ett dussin burmesiska soldater miste livet jämfört med ett sextiotal Arsa-anhängare. Burmesisk militär svarade med en skoningslö­s offensiv. Muslimska byar, skolor och moskéer brändes till marken. På flera håll deltog civila rakhiner, den buddistisk­a majoritet från vilken delstaten hämtat sitt namn, i ödeläggels­en.

DE UNGA MÄNNEN i lägret visar gärna upp skottskado­r och ärr. Arméns

 ??  ?? VITTNAR OM VÅLDET. Ismat, 25, berättar att byns invånare föstes ihop på ett fält. Först separerade­s männen från nen, därefter valde soldaterna ut kvinnor. Ismat Ara visste vad som väntade när fyra män slet henne från de skrikande
VITTNAR OM VÅLDET. Ismat, 25, berättar att byns invånare föstes ihop på ett fält. Först separerade­s männen från nen, därefter valde soldaterna ut kvinnor. Ismat Ara visste vad som väntade när fyra män slet henne från de skrikande

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden