Ttela

Apen i Burma

- IVAR ANDERSEN/TT

våld kom i hög utsträckni­ng att rikta sig just mot de unga. Men medan männen berättar om kulor och knivar vittnar kvinnorna i stället om metodiska sexuella övergrepp.

– De dödar männen och våldtar kvinnorna. Det är en del av samma program för att få bort oss. Regeringen vill inte att rohingyer ska bo där, säger Mustafa Begum, 21, Halimas svägerska.

Intervjun tar lång tid. Då och då höjer Mustafa Begum rösten när hon pratar om soldaterna som trängde in i hennes hem, hennes kropp och hennes mardrömmar, men efter varje utfall brister hon i gråt. Drar den klargula slöjan över ansiktet och skakar tyst.

FN:S HÖGKOMMISS­ARIE för mänskliga rättighete­r, Human Rights Watch och Amnesty Internatio­nal har i separata rapporter dokumenter­at vittnesmål om mord, tortyr och systematis­kt sexuellt våld. Att komma över egna förstahand­suppgifter är svårt. Rakhinesta­ten har under flera års tid varit stängd för internatio­nella medier och hjälporgan­isationer. Men enligt Jenny Hedström, doktorand vid australisk­a Monash University som forskar om kvinnors roll i burmesiska konflikter, har anklagelse­rna om sexuellt våld som vapen förföljt armén länge.

– Man kan se att det är ett mönster. Det här händer igen och igen. Kvinnorätt­sgrupper i Burma har rapportera­t om det sedan tidigt 2000-tal och i Rakhine kan man se att det är en specifik etnisk grupp som drabbas, säger hon.

UTÖVER OFFRENS FYSISKA och psykiska trauman slår det sexuella våldet mot hela samhällsst­rukturen. Skadeverkn­ingarna bygger på rädsla och skam. I patriarkal­a samhällen splittras ofta familjer när makar lämnar hustrur som utsatts. Sexuellt våld förekommer i alla konflikter men som medveten strategi är det särskilt förknippat med etnisk rensning, där en folkgrupp vill demoralise­ra en annan.

Ismat, 25, berättar att byns invånare föstes ihop på ett fält. Först separerade­s männen från kvinnorna och barnen, därefter valde soldaterna ut kvinnor. Ismat visste vad som väntade när fyra män slet henne från de skrikande barnen.

– Jag hade hört historiern­a om vad de gör med kvinnor, säger hon.

2008 SLOG FN:S SÄKERHETSR­ÅD fast att våldtäkt som vapen ska betraktas som ett krigsbrott. Problemet är bevisförin­gen. I Bosnien och Rwanda beordrades soldater att våldta. I Burma är det svårare att se om övergreppe­n är ett resultat av order uppifrån eller om enskilda soldater utnyttjar den utbredda straffrihe­ten.

Men det finns indicier. Som att samtliga kvinnor TT talar med vittnar om flera gärningsmä­n.

– Det är inte ovanligt med gruppvåldt­äkter. Det är inte lika effektivt om ingen får kännedom om våldtäkten, säger Jenny Hedström.

Ismat säger att de burmesiska soldaterna är ute efter att förödmjuka muslimska kvinnor. Hon säger också att hon inte är arg.

– Vi har inte haft möjlighet att vara arga för rädslan har tagit all plats. Att vara arga är en lyx vi inte haft råd med.

 ?? Bild: JONAS GRATZER/TT ?? kvinnorna och barbarnen.
Bild: JONAS GRATZER/TT kvinnorna och barbarnen.
 ??  ?? TORTERADES. En ung man i ett flyktinglä­ger i Teknaf i Bangladesh visar ärr efter tortyr. Fler än 500000 rohingyer har flytt dit från grannlande­t Burma
TORTERADES. En ung man i ett flyktinglä­ger i Teknaf i Bangladesh visar ärr efter tortyr. Fler än 500000 rohingyer har flytt dit från grannlande­t Burma

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden