Ttela

Dalboprome­nad vid Vänerns strandkant

- SUSANNE ENGDAHL-JENSEN 0520-42 26 38 susanne.engdahl-jensen@ttela.se

SJÖMILJÖ. När man närmar sig Dalboberge­n och vägen mot Ursand dröjer det inte länge förrän första gänget kommer marscheran­de med ryggsäckar och stavar för det här är ett populärt utflyktsmå­l.

Med gångavstån­d till centrala Vänersborg lockar det till promenader utmed de lättvandra­de stigarna i skogsmiljö men också med vacker vänersjöut­sikt. Söndagen bjöd på ett friskt höstväder med mestadels en strålande sol.

JUST DENNA DAGEN var det lite extra fart och fläkt i spåren då det aktiva Friluftsfr­ämjandet firade Mulle vid skidstugan på deras traditione­lla Dojandagen. Vid den gula och höga Bastungens fyr kändes doften av kaffe och det var fullsatt vid uteborden med utsikt där fikat hade en strykande åtgång. Fyrplatsen anlades år 1807 och var Vänerns andra fyrplats för inseglinge­n till Vänersborg var viktig för sjöfarten redan då.

DET ÄLDSTA FYRHUSET byggdes troligen 1873 och ett fristående åttakantig­t trätorn som ledfyr. Denna revs 1935 och det som i dag återstår är den åttakantig­a grunden i huggen kalksten.

Området är ett av de senaste i raden av naturreser­vat som kommunen bildat för att bevara områdets naturvärde­n samt för friluftsli­vet. Vänerns vågor skvalpar mot strandkant­erna och en och annan seglare har tagit tillfället i akt att segla ännu en gång innan säsongen är över för 2017.

Stranden besår av kala berghällar av gnejs där bland klippor och skrevor tallar och ekar klamrar sig fast. Bergeken, som är tuktad av vind och älgbete, brukar kallas krattek.

FRAM TILL MITTEN av 1800-talet utnyttjade­s området för svedjebruk och betesdrift. Det var också hit stadens invånare tog sig för att samla in ved. I den norra delen av området finns grunden efter ett 1800-talstorp.

Särskilt om hösten kan man se många olika fågelarter som följer Vänerns strandlinj­e söderut till de når Vänersborg, sedan tar de sikte på Västerhave­t eller Göta älv. Källa: Länsstyrel­sen, Västra Götaland.

 ?? Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN ?? Vandring på stigar där sjöns skvalpande ackompanje­rar promenaden.
Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN Vandring på stigar där sjöns skvalpande ackompanje­rar promenaden.
 ??  ?? FYRPLATS. Många valde Bastungens fyr med fika och sjöutsikt.
FYRPLATS. Många valde Bastungens fyr med fika och sjöutsikt.
 ??  ?? SEGLAR. En och annan seglare hade vind i seglen,
SEGLAR. En och annan seglare hade vind i seglen,
 ??  ?? DEKOR. Vissa träd är fint dekorerade.
DEKOR. Vissa träd är fint dekorerade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden