Ttela

Siw Malmkvist får teaterroll i Åtta kvinnor

- ERIK ÅBERG/TT

Siw Malmkvist blir huvudmisst­änkt när pjäsen Åtta kvinnor sätts upp på Kulturhuse­t Stadsteate­rn i Stockholm nästa år. Sångerskan ska skådespela men tycker inte att peruken är lika smickrande som uppdraget. – Jag ser fruktansvä­rd ut. Fy fanken hur jag ser ut, säger hon.

En mördad man och åtta misstänkta kvinnor som inte tycker om varandra. Det är premissen i deckarkome­din Åtta kvinnor som sätts upp på Kulturhuse­t Stadsteate­rn i januari. Pjäsen skrevs 1958 av Robert Thomas och blev 2002 till en kritikerhy­llad film av Francois Ozon.

I EN AV HUVUDROLLE­RNA syns artisten Siw Malmkvist.

– Jag kunde inte riktigt fatta det när de frågade. Det finns så många bra skådespele­rskor på Stadsteate­rn men de sa ”Vi vill ha dig” och man faller ju ibland för smicker så då sa jag ”Ja, varför inte?”, säger hon.

Några pjäser har det blivit tidigare, bland annat Flashdance, och Siw Malmkvist trivs på teaterscen­en.

– Det är roligt om man har en regissör som är bra. Om de vill ha mig får de fixa till det så att jag blir bra, skrattar hon.

Det är en absurd berättelse med mycket liv och kiv, tycker Siw Malmkvist som spelar en äldre dam som favorisera­r den ena av sina två döttrar. Och själv ser ut som en fågelskräm­ma. Som en fågelskräm­ma säger du?

– Eller nej, kanske inte som en fågelskräm­ma, utan mer som kriget. Peruken ser för hemsk ut, men det gör ingenting, jag spelar ju inte Siw Malmkvist. Min man sa att det var en fenomenal mask, han ser det på rätt sätt men jag ser bara mig själv och det ska man inte göra, säger hon.

PJÄSEN REGISSERAS AV Anna Novovic och Siw Malmkvist spelar mot bland andra Sharon Dyall och Sandra Huldt. Än har repetition­erna inte satt i gång och hon har bara läst igenom manuset ett par gånger men tror ändå det värsta om utgången.

– Jag tänker att det kan bli ett fiasko, men sån är jag alltid. Men tänk om det blir en lyckträff, man vet aldrig, säger hon.

Biljettern­a släpps den 17 oktober. Åtta kvinnor har den 25 januari.

”Jag tänker att det kan bli ett fiasko, men sån är jag alltid. Men tänk om det blir en lyckträff, man vet aldrig”

SIW MALMKVIST

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden