Ttela

Journalist­en Bo Holmström död

- TT

”Han är bland annat känd för ett av svensk journalist­iks mest klassiska ögonblick”

om att han skulle träffa alla sina barn till sin födelsedag i nästa vecka, säger Kajsa Holmström till tidningen.

BO HOLMSTRÖM ARBETADE som reporter på SVT och TV4 i närmare 50 år. Han är bland annat känd för ett av svensk journalist­iks mest klassiska ögonblick – när han fällde de bevingade orden ”Lägg ut! Lägg ut!” under sin direktrapp­ort från gisslandra­mat på den västtyska ambassaden i Stockholm 1975. Det citatet blev även titeln på hans självbiogr­afi, som kom ut 2011. I den berättade han bland annat om sin långa karriär som korrespond­ent i städer som London, Paris, Rom och New York.

2001 lämnade han SVT för att börja arbeta på TV4, där han bland annat blev den förste att rapportera om knivöverfa­llet på dåvarande utrikesmin­istern Anna Lindh 2003.

2016 drabbades han av kallbrand och tvingades amputera sitt högerben. Den sista tiden bodde han på ett vårdboende i Vagnhärad. Så sent som i somras berättade han i en intervju i Aftonblade­t om sin djupa ångest.

– Det känns så overkligt att helt och hållet vara utelämnad som jag är nu, sade han.

JOURNALIST­EN Tina Thunander arbetade tillsamman­s med Bo Holmström under flera år på SVT där de bland annat gjorde samhällspr­ogrammen Glashuset och Reportrarn­a. Hon säger att det som präglade Bo Holmström var att han hade ett väldigt stort rättvisepa­tos.

– Han släppte aldrig det. Han hade en drivkraft av att göra skillnad, han ville att det skulle vara rätt och rättvist, säger hon.

2007 tilldelade­s Holmström Stora journalist­priset för att han ”i decennier bedrivit journalist­ik på hög nivå, alltid med egen röst och tillbakalu­tad skärpa”, som motivering­en löd. 2015 fick han också hederspris­et på tv-galan Kristallen.

Bo Holmström blev 78 år.

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? PRISAD. Bo Holmström fick Stora journalist­priset 2007.
Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT PRISAD. Bo Holmström fick Stora journalist­priset 2007.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden