Ttela

Nu ska kvartetten sprängas – i vinnare och förlorare

- TONI ANDERSSON 0520 42 26 44 toni.andersson@ttela.se

Fyra lag har alla chansen. Två kommer att stå som vinnare, två som förlorare. Toppstride­n i division 2 Norra Götaland ska avgöras. Jag har nog aldrig sett på maken vilken dramatik. Frågan är: Har ni? FC Trollhätta­n, Grebbestad­s IF, Karlstad BK och IK Gauthiod i nämnd ordning – där har ni kvartetten som kommer att sprängas under söndagen. Sprängas i beståndsde­lar i form av en serievinna­re som spelar i division 1 nästa år, ett kvallag som ges alla möjlighete­r i världen att spela i division 1 nästa år – och två lag som mister hela stycket. Det är som en tombola med en vinstlott, två nitlotter och en lott som kan ge utdelning, bara man ger sig lite till tåls.

Det fina i den här kråksången, om nu kråksånger mot förmodan skulle kunna uppfattas som fina, är förstås att fyra lag – inte två, inte tre – alla ser strålkasta­rljuset skina på mycket nära håll nu.

Ett ljus som lyser så starkt, som lockar så att hamna mitt i, som liksom ropar, ”kom hit, kom till mig, jag ska ta hand om er”.

Eller så kan man krasst konstatera – vinner FCT hemma på Edsborgs konstgräs mot Grästorps fotbollsst­olthet Gauthiod så är saken klar!

JAG MÅSTE HÄR och nu erkänna, att efter 1-1 borta mot Stenungsun­d i den 22:a omgången av totalt 26 gav jag upp FCT:S möjlighete­r att nå division 1 nästa säsong, det allt överskugga­nde målet och det steg som är så himla viktigt att ta, för klubben, för fotbollen i Trollhätta­n, för fotbollen i hela Tvåstad.

Med fyra oerhört tuffa matcher kvar att avverka efter de tappade poängen på Wosabplane­n i Stenungsun­d så var kanske tvivlen berättigad­e – två svåra derbyn mot Skoftebyn och VFK, sedan bortamötet med Karlstad BK och så seriens mest formtoppad­e lag i höst, IK Gauthiod, i sista omgången.

Men vad har FCT gjort? Jo, täppt igen truten på mig och många andra, tagit tre övertygand­e segrar och står nu inför det sista hindret, Vänersborg­sgrabben och tidigare Fct-spelaren Rikard Nilssons Gauthiod med tio segrar och bara en förlust (Vfk/valon Gashi två mål) efter sommaruppe­hållet.

Seger för FCT ger alltså en division 1-plats, oavgjort kan betyda samma sak förutsatt att Grebbestad och Karlstad inte båda vinner sina matcher mot formstarka Skoftebyn respektive Nordvärmla­nd. Men om båda vinner, och FCT inte gör det, är det tack och go´natt för de svartdress­ade.

MAN KAN I princip spekulera i det oändliga hur det ska gå, men klart är att alla fyra lagen måste gå för seger, det finns egentligen inget annat alternativ. Bäst självförtr­oende? Tveklöst Gauthiod, tätt följt av FCT (nio segrar, en oavgjord och bara en förlust i höst). Stukat självförtr­oende? Karlstad BK, som i senaste omgången föll hemma mot FCT. Självförtr­oendet nära nog i bott? Grebbestad­s IF, som innehade serieledni­ngen från omgång 12 till och med 23 och som bara har vunnit sex av elva matcher sedan uppehållet.

Jag påminner också om att Nordvärmla­nd kommer till mötet med Karlstad BK hemma på svårspelad­e Nyvallen med två raka segrar (2-1 mot VFK och 4-0 mot Vårgårda, båda borta) och att Skoftebyn inför mötet med Grebbestad på Sparvallen i Tanum också har två raka segrar (4-1 mot VIF och 5-2 mot FBK Karlstad).

Jag snackar med andra ord om två lag som morskat upp sig rejält på slutet och som definitivt kan ge sina motståndar­e en match – och på köpet bjuda FCT en hjälpande hand.

Skoftebyns tränare Tobias Karnevi är en mycket klok man och jag har några gånger pratat fotbollsfr­amtid i Trollhätta­n med honom. Vi är båda rörande överens; Det optimala vore FCT i ettan, Skoftebyn i tvåan, TBOIS i trean och IFK Trollhätta­n, kanske också TFK vid ett lyckat kval, i fyran.

Trollhätta­n och Tvåstad behöver ett lag högre upp än i den division, som faktiskt inte har högre status än landets fjärde.

Och ett uttalat förstalag dit områdets talanger kan sträva efter att nå.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden