Ttela

Nu väntar tuffaste testet för Mourinho

- JIMMY EWERTSSON sport@gp.se

Manchester United har imponerat stort under säsongsinl­edningen i Premier League. United har gjort mängder av mål framåt och rekordvärv­ningen Romelu Lukaku har direkt funnit fotfästet och börjat leverera. Nu ställs José Mourinhos mannar inför säsongens hittills tuffaste test borta mot Jürgen Klopps Liverpool. – Vi har ingenting att bevisa på Anfield, hävdar Mourinho.

Debutsäson­gen var en titelmässi­g framgång med triumfer i EFL Cup och Europa League, men i Premier League nådde José Mourinho och hans Manchester United inte bättre än en sjätteplat­s. Genom hela sin karriär har dock Mourinho alltid vunnit ligatiteln under andra säsongen med en ny klubb, och The Red Devils har inlett övertygand­e. United har öst in mål när man vunnit sex och kryssat en av de sju inledande matcherna och endast målskillna­d skiljer upp till stadsrival­en Manchester City som innehar förstaplat­sen.

Endast en av de inledande matcherna har dock spelats mot lag som placerade sig på den övre tabellhalv­an i fjol och i dag står United otvivelakt­igt inför säsongens hittills tuffaste uppgift när man gästar bittra rivalen Liverpool på Anfield.

– VI HAR ingenting att bevisa. Vi har våra mål för säsongen klara för oss. Vi vet vad vi vill uppnå och vad som krävs. Allt prat om att vi måste bevisa någonting och att Lukaku måste göra mål är bara någonting pressen talar om. Det är bara en match, ett resultat och en prestation. Det kommer inte förändra någonting, säger Mourinho till Sky Sports.

En match avgör förstås aldrig en säsong, men en stark insats på bortaplan mot en titelkonku­rrent är alltid ett styrkebesk­ed. United ser ut som ett helt annat lag den här säsongen jämfört med fjolåret och spelarna tycks mer inkörda i Mourinhos spelidé.

Ungtuppar som Marcus Rashford och Anthony Martial är ett år äldre, Henrikh Mkhitaryan har börjat prestera på stadig basis och Nemanja Matic har bringat nödvändig balans till mittfältet. Den stora skillnaden har dock varit offensiven där Romelu Lukaku, rekordvärv­ningen från Everton, omedelbart börjat leverera.

Lukaku toppar skytteliga­n med sju gjorda ligamål och han har gjort hela 16 mål på sina 13 senaste matcher för United och Belgien. Lukakus kraftfulla kombinatio­n av råstyrka och snabbhet är svårstoppa­d för motståndar­försvaren, men något som tenderar att komma lite i skymundan är hur oerhört intelligen­t och ambitiös han är.

BELGIENS FÖRBUNDSKA­PTEN Roberto Martínez, som också tränade Lukaku i Everton, har ofta hyllat anfallaren­s analytiska förmåga och hur han minutiöst studerar sporten.

24-åringen tycks inte haft några större bekymmer att anpassa sig till de ökade kraven av att vara Uniteds nummer nio, men Lukaku har också spenderat hela sitt liv med att utmana sig själv att hela tiden bli ännu bättre.

Oavsett omgivning så kommer de största kraven på Lukaku inifrån och hemifrån. Hans far, Roger, var lagkapten för Zaire och hans mor Adolphine har i intervjuer talat om hur strikt uppväxt Romelu och hans bror Jordan, som spelar i Lazio, fått och hur de hela tiden pressats att aldrig nöja sig.

Romelu Lukaku gjorde 76 mål på 34 matcher i Anderlecht­s ungdomslag och var skyttekung, belgisk landslagsm­an och hade en egen dokusåpa, ”De School Van Lukaku”, vid 16 års ålder. Men bra kunde alltid bli bättre. Karriären har inte alltid varit spikrak, med misslyckan­det i Chelsea som tydlig bottennote­ring, men Lukaku har växt ut till en toppanfall­are som just nu presterar på den allra högsta nivån.

HUR MAN ÄN vrider och vänder på det kommer dagens rivalmöte på Anfield bli en ny värdemätar­e för Lukaku och för Manchester United, även om hemmalaget kommer från en tung period med endast en seger på de sju senaste. Liverpools försvar har fortsatt sett skakigt ut och endast jumbon Crystal Palace och West Ham har släppt in fler mål än The Reds.

Men även bristen på skärpa framför mål oroar Jürgen Klopp, särskilt med tanke på skadan på nyckelpjäs­en Sadio Mané.

Klopps lag har dock presterat utmärkt mot övriga topplag i ligaspelet och tyskens intensiva fotbollsfi­losofi brukar komma mer till sin rätt i matcher där motståndar­en är mer proaktiv. Även om Mourinho försöker spela ner matchens signifikan­s som Uniteds första stora test brukar även den sluge portugisen trivas som bäst i de allra största och tuffaste matcherna.

– JAG GILLAR att spela mot de bästa lagen och på de bästa arenorna, de som är fyllda av historia. På Anfield har jag haft goda stunder och dåliga stunder, och de har haft både lyckliga och dåliga stunder mot mig. Det är tre poäng som står på spel, inte fyra. Men vi möter ett bra lag med väldigt duktiga spelare, säger Mourinho.

Test eller inte – både Liverpool och Manchester United vill väldigt gärna vinna dagens rivalmöte på Anfield.

 ?? Bild: JASON CAIRNDUFF ?? INTE OROLIG. José Mourinho menar att hans Manchester United inte har något att bevisa inför bortamötet med Liverpool. Men matchen är det första riktigt tuffa testet för hans lag den här säsongen.
Bild: JASON CAIRNDUFF INTE OROLIG. José Mourinho menar att hans Manchester United inte har något att bevisa inför bortamötet med Liverpool. Men matchen är det första riktigt tuffa testet för hans lag den här säsongen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden