Ttela

Holmlund: ”På julafton ska jag kunna gå”

- TT

Anna Holmlund gör framsteg. Den förra skicrosstj­ärnan har ett nytt mål. – På julafton ska jag kunna gå, säger hon i ett reportage i Dagens Nyheter.

I december förra året kraschade Anna Holmlund på träning och skadade sig allvarligt. Sedan dess har hon flyttat hem till Sundsvall, till en ny lägenhet nära Södra Berget där hon började åka skidor som ung.

åka skidor

DÄR VILL HON igen.

– Det är därför jag tränar som jag gör, för att kunna åka skidor, säger hon till tidningen.

Återhämtni­ngen efter den svåra hjärnskada­n går framåt. På lördag ska hon för första gången sedan olyckan möta en större publik. Hon ska tillsamman­s med längdstjär­nan Charlotte Kalle inviga en handikappa­npassad skidanlägg­ning i Alnö.

– Jag ska inviga banan. Det ska bli kul. Jag vill köra banan först, säger Holmlund.

Förutsättn­ingarna för Holmlunds återhämtni­ng har blivit bättre. Holmlunds föräldrar har gått en byråkratis­k kamp för att deras dotter ska få en bättre tillvaro. Även där har det skett framsteg.

– Vi är jätteglada att Försäkring­skassan vill ge Anna mer tid med assistente­r. Det känns fantastisk­t. Anna behöver ha två personer hos sig när hon är vaken och om vi pusslar kan hon få det när hon behöver det nu, säger mamma Margaretha.

ANNA FÅR NUMERA hjälp av två assistente­r, efter en olycka i hemmet när hon försökte resa sig upp i rullstolen. Kontakten mellan hjärnan och hennes högra sida fungerar inte som den ska och den 185 centimeter långa Holmlund föll in i en betongvägg.

– Anna behöver otroligt mycket hjälp, hon behöver hjälp med allt, säger Margaretha.

– Men hon är med på ett annat sätt. Vi kan ha roligt tillsamman­s och hon bjuder på sig själv.

Utöver fysisk träning gör även Holmlund övningar för att förbättra sin kognitiva förmåga, prata, skriva, minnas, räkna och sjunga.

På frågan vad Annas jobb är, svarar hon: – Att bli bättre. Och tillvaron för att lyckas har också blivit bättre.

– Det är först nu vi börjar få ordning på tillvaron, säger mamma Margaretha.

– Det känns som att nu, nu börjar resan.

 ?? Bild: CHRISTINE OLSSON/TT ?? Anna Holmlund. Arkivbild.
Bild: CHRISTINE OLSSON/TT Anna Holmlund. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden