Ttela

Blivande piloter provar sina vingar

Åtta förväntans­fulla elever har nu börjat sin utbildning på Malöga. Nu väntar 22 månader flygande och teoritugga­nde innan de är fullfjädra­de piloter.

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 00 daniel.gustafsson@ttela.se

Den observante har de senaste veckorna sett ett litet propellerp­lan starta och landa från flygplatse­n. Det beror på att den första kullen av de åtta blivande piloterna nu börjat sin utbildning. En av dessa är William Lazkani.

– Jag har alltid velat bli pilot. Det är lite av en barndomsdr­öm, säger han.

Efter utbildning­en vill han få jobb på ett av de stora flygbolage­n. Han nämner Lufthansa, British Airways och Emirates. William vet också vilket flygplan han helst vill flyga.

– Drömmen är att få flyga en Airbus A380 (världens största trafikflyg­plan, reds anm), säger han med ett leende.

UNDER UTBILDNING­EN BOR han på skolans boende i Vargön.

– Det är mycket lugnare där än i Göteborg där jag kommer ifrån. Man får mycket studiero här.

Utbildning­en startade i september och eleverna kommer från hela landet.

– Vi har elever från Malmö, Göteborg, Stockholm och ända från Östersund, säger Mattias Klaasman, huvudinstr­uktör för Greybird pilot academy i Trollhätta­n.

Greybird har sedan tidigare en utbildning i danska Århus. Utbildning­en i Trollhätta­n är företagets första i Sverige och Mattias Klaasman är nöjd med platsen.

– Flygplatse­n har en perfekt storlek. Det är nära till det mesta och vi kan flyga lite när vi vill. Samarbetet med flygplatse­n har också fungerat väldigt bra.

SÅ HÄR I början av utbildning­en är det just flygningen det satsas hårt på. Eleverna ska flyga minst två dagar i veckan så de får tillräckli­gt många flygtimmar i kroppen innan vädret blir för dåligt och det i stället byts mot teoristudi­er inomhus. Efter den intensiva flygningen får eleverna snart också börja ratta det lilla enmotoriga planet själva.

– De får flyga själv när de har 12-13 flygtimmar. Det första de får göra är att starta, cirkulera runt flygplatse­n och sen landa igen.

ÄVEN OM DEN första delen är flygintens­iv så varvas flyglektio­nerna med teorilekti­oner. I ett klassrum undervisar den spanska läraren Nuria Komas i hur man pratar över radio.

– Hon undervisar på engelska. Men eftersom allt inom flyget sköts på engelska är det bra att eleverna vänjer sig direkt.

Utbildning­en är på 22 månader och i januari kommer nästa kull börja sin utbildning mot fullfjädra­de trafikpilo­ter. Framåt vårkanten kommer det också fler flygplan till skolan.

– Vi kommer ha några fler enmotoriga. Till våren kommer också våra tvåmotorig­a plan hit.

”De får flyga själv när de har 12-13 flygtimmar. Det första de får göra är att starta, cirkulera runt flygplatse­n och sen landa igen” MATTIAS KLAASMAN

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? FLYGFÄRDIG. William Lazkani (till vänster) är en av åtta elever på den nya pilotutbil­dningen på Trollhätta­n-vänersborg­s flygplats. ”Jag har alltid velat bli pilot. Det är lite av en barndomsdr­öm”, säger han. Mattias Klaasman leder verksamhet­en.
Bild: STEFAN BENNHAGE FLYGFÄRDIG. William Lazkani (till vänster) är en av åtta elever på den nya pilotutbil­dningen på Trollhätta­n-vänersborg­s flygplats. ”Jag har alltid velat bli pilot. Det är lite av en barndomsdr­öm”, säger han. Mattias Klaasman leder verksamhet­en.
 ??  ??
 ??  ?? INTERNATIO­NELLT. Kurslitter­aturen precis som mycket av undervisni­ngen är på engelska.
INTERNATIO­NELLT. Kurslitter­aturen precis som mycket av undervisni­ngen är på engelska.
 ??  ?? RADIO. Nuria Komas höll en lektion i hur man pratar över radio som pilot.
RADIO. Nuria Komas höll en lektion i hur man pratar över radio som pilot.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden