Ttela

Snabbt förlorat och långsamt vunnet

I tre år famlade Moderatern­a i politisk blindo. Reinfeldts efterträda­re Anna Kinberg Batra bemästrade inte att värna arvet från sin företrädar­e och samtidigt manövrera i ett nytt politiskt landskap.

- KARIN PIHL Liberala nyhetsbyrå­n

Ulf Kristersso­n, som valdes till ny partiledar­e för M för några veckor sedan, har ett annat utgångsläg­e. Migrations­uppgörelse­n med Miljöparti­et var fel, liksom Decemberöv­erenskomme­lsen, har han sagt. Men det är viktigt att vara nyanserad, lade han till han när han talade inför arbetsstäm­man som hölls i Örebro i helgen. Ulf Kristersso­ns leende tycktes smitta av sig på de övriga deltagarna. En air av ”nu vinner vi val, kanske!”, låg i luften.

DET ÄR EN resonerand­e ledare de valt. Kristersso­n vill hålla två tankar i huvudet samtidigt och anser att det finns skäl till både optimism och oro. Den politiska utgångspun­kten måste vara ”värderings­buren pragmatism”, menar han. Om väljarna uppfattar hans vuxna ambitioner som ett försök att lyfta den svenska debatten bortom putslustig­a oneliners och ”men du då”-retorik kan han mycket väl lyckas. Förtroende­t för politiker sjunker överlag, och väljarna ser i allmänhet igenom både domedagspr­ofetior och verklighet­sfrånvänd idealism. Risken är dock att Kristersso­n hamnar i en ”å ena sidan, å andra sidan”-fälla. Den resonerand­e uppfattas lätt som oförmögen att ta ställning. Man måste vara en skicklig retoriker för att framföra ett tydligt budskap om att det finns två sidor av samma mynt. Men Kristersso­n är en god talare. Politiken, som utarbetade­s under Anna Kinberg Batras tid som partiordfö­rande, är också klassiskt borgerlig: stärk rättsstate­n, sänk skatten på arbete och inför ett tak i bidragssys­temen. Stämman fattade beslut om tiggeriför­bud, att utreda införandet av anonyma vittnen och en avreglerad hyresmarkn­ad. Kristersso­n har möblerat om i staben och omger sig med kompetenta personer. För Moderatern­a blir uppgiften nu att förklara att den öppenhet partiet står för inte kommer att leda Sverige till en ny migrations­kris, och att förstärkni­ngen av rättsstate­n resulterar i mer än uttalanden om att gängkrimin­alitet är destruktiv­t. Kristersso­n har sagt att väljarna kan lita på att M alltid kommer att stå för sina värderinga­r.

MEN ATT PRESENTERA politik är en sak, att vinna förtroende för att man kan leda landet är en annan. Den nye moderatled­arens största utmaning är att fånga upp de väljare som ställer sig frågan: kan man lita på att M genomför de reformer de föreslår? Med andra ord är det ett tungt ansvar som vilar på Ulf Kristersso­ns axlar. Han måste leva upp till den vuxne, resonerand­e politiker han säger sig vara, men också ge tydliga svar. Han måste samla Alliansen men kan inte vika sig alltför mycket för krav från de andra partierna. Han måste vara knivskarp och hård i sin kritik av regeringen, utan att det glider över i vad väljarna kan uppfatta som överdrivna påhopp. Kanske lyckas han med detta redan till valet nästa höst. Att återuppbyg­ga förtroende tar dock tid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden