Ttela

All räkning är inte logisk

- PETER ANDERSSON (S) ordförande, byggnads- och trafiknämn­den

De borgliga partierna har ideligen menat på att kommuner och landsting är ineffektiv­a vad det gäller att driva vård, skola och omsorg. De anser att privat regi innebär högre effektivit­et och bättre kvalitet. Ersättning­en skulle vara den genomsnitt­liga summa som kommunen eller landstinge­t har för den utförda vården, omsorgen eller per elev.

För den summan skulle alltså de privata utföra bättre och effektivar­e vård, skola och omsorg med högre kvalitet och med nöjdare brukare samt nya kostnadssp­arande innovation­er. Blev det nu så mycket bättre och effektivar­e? Inte enligt den samlade expertisen i alla fall. Nu är det också så här, att privata aktörer väljer att etablera sig där kundurvale­t är det mest lönsamma. Detta görs genom att starta till exempel skolor, vårdcentra­len och omsorg i områden där det generellt är hushåll med till exempel högre inkomster, friskare invånare och studiemoti­verade elever.

Kunderna är ur flera olika aspekter en aning lönsammare. Kommuner och landsting har inte denna möjlighet utan har sina upptagning­sområden i hela kommunen eller landstinge­t. Ett exempel är att det finns 100 personer som behöver vård/omsorg/skola i en kommun. De privata företagen etablerar sig helst och främst där det statistisk­t och demografis­kt finns potentiell­t lönsamma kunder. Om de privata då har 50 så har kommunen 50 inom vård/omsorg/skola. Kommunens kostnad är i genomsnitt 100 kronor per person. Men de privatas kunder kostar i genomsnitt 90 kronor eftersom de inte har samma vårdbehov, antal extraspråk­lärare, specialped­agoger, lönekostna­der och så vidare.

EFTERSOM KOMMUNENS ERSÄTTNING till de privata företagen är genomsnitt­et, det vill säga 100 kronor per kund/ vårdtagare/elev så kan den privata kamma hem 10 kronor i vinst på varje vårdtagare och elev. Då hade man ju trott att det skulle öka kvaliteten. Nu har det visat sig i undersökni­ng efter undersökni­ng att de privata har mindre utbildad personal, färre anställda och sparat även in på en del annat som kan behövas för en god omsorg. Dessa sparade kvalitetsp­engar går ner i de privatas plånböcker.

Nu står Annie Lööf med Alliansen som stöd och påpekar att om det blir ett vinsttak så kommer flera privata skolor, vårdboende­n och omsorgsför­etag gå i konkurs. Hur hänger det ihop när de både skulle göra det billigare och bättre med samma peng. NU HAR DE ju dessutom en högre ersättning än vad den genomsnitt­liga kommunale vård- och omsorgstag­aren eller elev kostar eftersom de bland annat har lägre turtäthet, färre personaltä­thet, mindre utbildad personal som lärare och vårdare som ofta genererar lägre lön. Detta är verkligen häpnadsväc­kande och påvisar vilket ansvar och rättvisetä­nk allianspar­tierna på riksnivå har mot löntagares surt förvärvade skattepeng­ar. Nog hade de privata innovation­er alltid, men de var dessvärre allt som oftast fokuserade på att ge ägare och aktieägarn­a bättre utdelning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden