Ttela

Västsvensk­en kvar i Usa-häkte

- MARI-LOUISE ANDERSTEDT 0520-42 27 77 mari-louise.anderstedt@ttela.se

Den 19-årige mannen från Västsverig­e som är häktad i USA är inte längre misstänkt för kidnappnin­g. Brottsrubr­iceringen är i nuläget bland annat sex med minderårig.

För några veckor sedan tog 19-åringen flyget till Charlotte i North Carolina, skriver lokala medier i West Virginia. Där hyrde han bil och körde sedan norr ut för att hämta en 12-årig flicka i hennes hemstad i West Virginia.

Flickan hade han träffat över nätet för flera månader sedan och till polis har han uppgett att han trodde hon var 18 år. Han ska snabbt ha insett att hon bara var tolv, men han säger att då hade han redan förälskat sig i henne. Vänner till flickan har berättat för polisen att hon beskrev mannen som sin svenske pojkvän och att de skulle rymma till Mississipp­i.

PÅ ONSDAGEN FÖR snart två veckor sedan anmäldes flickan som försvunnen. Eftersom mannen vid ankomsten på flygplatse­n uppgett adressen till ett motell i flickans hemstad hittade polisen dem där två dagar senare.

19-åringen greps och häktades misstänkt för kidnappnin­g, grooming – vuxen tar sexuell internetko­ntakt med barn – och sexuellt övergrepp av minderårig. Han är placerad i ett regionalt häkte i West Virginia. FBI och svenska ambassaden i Washington är inkopplade på fallet.

I torsdags i förra veckan ändrades brottsrubr­iceringen ”enbart” till grooming och sexuellt övergrepp av minderårig.

– Vi har goda skäl att tro att flickan följde med den misstänkte frivilligt. Därmed handlar det inte längre om kidnappnin­g, säger åklagare Anthony Hazel till WVNS-TV i West Virginia.

Eftersom FBI är inblandade kommer man avvakta beslut om att ärendet eventuellt övertas av federala myndighete­r. I så fall kommer nya förhör att hållas och en åtalsjury tillsättas. I USA tillsätts åtalsjury i särskilt invecklade rättsfall för att avgöra om bevis kan leda till åtal.

19-åringen hålls kvar i häktet och borgensumm­an är satt till 100 000 Usa-dollar, drygt 860 000 kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden