Ttela

R hindrar utredning

- CARL CATO/TT

ten och Norrbotten, säger Robert Öhman, sektionsch­ef för polisens underrätte­lseverksam­het i polisregio­n Nord.

Mörkertale­t är stort när det handlar om jaktbrott.

– Vi får in en del tips, men utifrån den bild vi har av problemet så får vi helt klart in alldeles för få, säger Robert Öhman.

POLISEN JOBBAR i motvind och anledninga­rna till det är flera. Inlednings­vis saknar nästan alla jaktbrott målsägande, skjutna älgars anhöriga kan ju inte göra polisanmäl­ningar. Vidare omges tjuvjakten av en tystnadsku­ltur där de utomståend­e som känner till brottsligh­eten sällan vill eller vågar tala med myndighete­rna.

– Man är kanske släkt eller granne med varandra på små orter och man vill ju kunna bo kvar även efter att man har pratat med polisen, säger Andreas Nyberg, gruppchef för miljöbrott­senheten i region Nord.

Arbetet mot jaktligorn­a kan enligt Robert Öhman jämföras med det som polisen bedriver för att bekämpa kriminella mc-gäng.

– Det är mer komplicera­t att utreda än den vanliga brottsligh­eten. Vår bedömning är att det här ofta sker i nätverk. En del är löst sammansatt­a, men en del är hårt slutna och väldigt svåra att penetrera för att få ut informatio­n.

MOTIVEN FÖR BROTTEN varierar. En jägare kan sälja en vuxen älg till slakteri för 10 000 kronor eller mer, men all jakt motiveras inte enbart av pengar.

– Den drivs av ideologisk­a motiv, ett genuint hat mot de stora rovdjuren, säger Robert Öhman.

Andreas Nyberg lyfter även fram ett tredje problem som har med polisens organisati­on att göra. Tjuvjakt på älg eller liknande utreds lokalt, jakt på stora rovdjur utreds regionalt och den tredje kategorin, artskyddsb­rott, är en nationell angelägenh­et som utreds från Stockholm.

– Det gör att det finns ganska olika lägesbilde­r inom polisen, säger han.

Kollegan Holmlund i Arjeplog uttrycker det mindre diplomatis­k:

– Ibland tycker jag att intresset från polismyndi­gheten inte är så stort.

– När någon ringer och berättar om till exempel den här illegala älgjakten så är det pinsamt att behöva säga att ”jag vet, men jag kan inte göra något”. Det känns som skit måste jag säga.

 ?? Bild: HEIKO JUNGE/TT ?? leder fram till åtal är ovanligt. Tystnadsku­ltur gör det svårt för Polisen att utreda brotten.
Bild: HEIKO JUNGE/TT leder fram till åtal är ovanligt. Tystnadsku­ltur gör det svårt för Polisen att utreda brotten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden