Ttela

EU kämpar för avtalet med Iran

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Eu-länderna manar USA att stå fast vid kärnavtale­t med Iran och skickar utrikesche­fen till Washington. – En tydlig signal till USA, säger utrikesmin­ister Margot Wallström (S).

”EU manar USA att hålla fast vid JCPOA (kärnavtale­t med Iran) och överväga följderna för säkerheten i USA, dess partner och regionen innan ytterligar­e steg vidtas”, heter det i ett gemensamt uttalande från EU:S utrikesmin­istermöte i Luxemburg.

Utrikesche­fen Federica Mogherini ska dessutom till USA i början av november för att ytterligar­e inskärpa EU:S syn på avtalets betydelse.

”Det här är viktigt – och skönt att vi också står så enade som dagens sammanträd­e visar.” MARGOT WALLSTRÖM (S)

Sveriges utrikesmin­ister

– Varken det internatio­nella samfundet eller EU skulle kunna sköta de här frågorna (om Irans kärnkrafts­program) på ett bättre sätt om JCPOA inte fanns. För oss är det här en fråga om säkerhet och en fråga om att hålla kanaler för dialog och samarbete öppna, säger Mogherini på en presskonfe­rens.

ÄVEN SVERIGES utrikesmin­ister betonar avtalets vikt.

– Det har faktiskt inneburit att de (Iran) har skrivit under på att inte utveckla kärnvapen och det har också gjort oss säkrare – och det är viktigt att påpeka för amerikaner­na, säger Wallström i Luxemburg.

– Så får vi lita på att de (USA) har en parlamenta­risk process nu som tar över det här och där kongressen förhoppnin­gsvis går att resonera med. Men det här är ett budskap till USA från vår sida.

Wallström påpekar även att fasthet vad gäller Iran-avtalet gynnar EU även i frågan om Nordkorea.

– Om vi lättvindig­t skulle säga att ”nej, nu bryr vi oss inte om det här avtalet vi har med Iran längre utan tycker att vi kan överge det efter så många år av förhandlin­gar”, så blir vi ju inte trovärdiga gentemot Nordkorea. Det här är viktigt – och skönt att vi också står så enade som dagens sammanträd­e visar, säger Wallström.

MÅNDAGENS MÖTE mynnade även ut i nya sanktioner mot just Nordkorea – bland annat stopp för alla former av Eu-investerin­gar i landet. Dessutom höjs tonen mot Burma, där alla möten med den militära eliten tills vidare ställs in.

Wallström vill se landet agera kring massflykte­n av rohingyer.

– De rapporter som jag fått från Human Rights Watch är fasansfull­a. Det är helt oacceptabe­lt. Nu förväntar vi handling också från ledarna i Myanmar (Burma), säger utrikesmin­istern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden