Ttela

Ny deadline för Katalonien­s ledare

- MATTIAS MÄCHS/TT

Brevet med inbjudan till dialog från Carles Puigdemont faller inte Madrid i smaken. Katalonien­s regionpres­ident får till på torsdag på sig att ge ett tydligare svar på om han utlyst självständ­ighet eller inte. Vid ett ”ja” hotar drastiska åtgärder från regeringen.

Madrid hade krävt ett enkelt på frågan senast klockan 10 i dag. Detta efter att regionpres­identen i sitt tal i tisdags sade att han var redo att utropa katalansk självständ­ighet – men samtidigt tillade att han skjuter upp den processen för att få till stånd förhandlin­gar med regeringen.

I ett fyrasidigt brev till premiärmin­ister Mariano Rajoy, som publicerat­s av katalanska medier, upprepar han samma budskap. ”Under de kommande två månaderna är vårt huvudsakli­ga mål att få med dig på dialog”, skriver Puigdemont, utan att nämna vad hans regionrege­ring ämnar göra om den tidsfriste­n löper ut utan några samtal.

inte nöjas med

MADRID LÅTER SIG brevet.

– Regeringen beklagar att den katalanska regeringen­s president har beslutat sig för att inte svara på regeringen­s begäran, säger biträdande premiärmin­ister Soraya Sáenz de Santamaría, enligt AFP.

Hon uppmanar honom nu att förtydliga sin ståndpunkt senast på torsdag klockan 10. Kravet upprepas även i ett skriftligt svar från Rajoy till den katalanske ledaren.

Om Puigdemont skulle svara ja på att han utlyst självständ­ighet hotar Madrid med att tillämpa artikel 155 i den spanska grundlagen, vilket innebär att regeringen tar direkt kontroll över den halvautono­ma regionen.

– Svaret från den katalanske presidente­n kommer att avgöra framtida händelser inom de närmaste dagarna, sade premiärmin­ister Mariano Rajoy i förra veckan.

UTRIKESMIN­ISTER Margot Wallström (S) tycker sig, trots allt, höra mer ”försonliga tongångar” kring Katalonien.

– Det känns bra att man betonar att det måste till en politisk dialog. Det är mera försonliga tongångar och det tror jag lugnar alla som oroat sig för den här situatione­n. Det känns som det finns en väg framåt, säger utrikesmin­ister Margot Wallström (S) på väg in till dagens möte med sina Eu-kollegor i Luxemburg.

Hon hoppas nu på en diskussion om vilka krav katalanern­a egentligen har.

– Jag tror att det är bra, också att man diskuterar att stärka demokratin och demokratin­s funktionss­ätt, säger Wallström i Luxemburg.

KATALONIEN HÖLL EN folkomröst­ning i självständ­ighetsfråg­an den 1 oktober. Av de som röstade ville nio av tio ha självständ­ighet – men Madrid ser omröstning­en som olaglig.

Pressen på Puigdemont att backa är stor från Madrid och EU. Samtidigt finns också press åt andra hållet, där separatist­iska allierade vill att Puigdemont fortsätter framåt.

– Hans åtagande gentemot de som bad honom om detta den 1 oktober är mycket klart, vilket gör att vi tror att han fortsätter vägen framåt, säger Marta Pascal, högt uppsatt partikamra­t med Puigdemont i självständ­ighetspart­iet PDECAT.

 ?? Bild: MANU FERNANDEZ ?? JA ELLER NEJ. Katalonien­s regionpres­ident Carles Puigdemont undviker att svara på självständ­ighetsfråg­an.
Bild: MANU FERNANDEZ JA ELLER NEJ. Katalonien­s regionpres­ident Carles Puigdemont undviker att svara på självständ­ighetsfråg­an.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden