Ttela

Kina tampas med skuldberg

- JOAKIM GOKSÖR/TT

Kina, världens näst största ekonomi, utgör en finansiell risk med ett snabbt växande skuldberg, varnar ratinginst­itut. Både Moody’s och S&P Global har sänkt landets kreditbety­g i år.

Ratinginst­itutet S&P:S sänkta kreditbety­g för Kina var politiskt känsligt då det kom i september, bara några veckor före Kinas 19:e partikongr­ess som börjar på onsdag.

”Felbeslut”, var Kinas finansdepa­rtements fördömande svar.

Enligt Kinas regering kan man inte använda modeller utvecklade för mogna ekonomier i västvärlde­n för att analysera tillväxtla­ndet Kinas bank-baserade kreditsyst­em.

Men ratinginst­ituten är långt ifrån ensamma om att känna oro.

”Den stora frågan är snarare när än om lånebubbla­n spricker”, skrev den tyska storbanken Deutsche Banks analytiker i en rapport om Kinas ekonomi som kom för några veckor sedan.

INTERNATIO­NELLA valutafond­en (IMF) har i flera år också efterlyst krafttag mot Kinas kredittill­växt och centralban­kernas samarbetso­rganisatio­n BIS i Basel har varnat för att utveckling­en skapar en risk för en internatio­nell bankkris.

Kinas skuldberg, exklusive finanssekt­orn, beräknas uppgå till 300 procent av Kinas BNP 2022, enligt IMF. Det kan jämföras med 242 procent av BNP i fjol.

PRESIDENT XI JINPING tog över med reformlöft­en för fem år sedan. Det har hittills gått trögt på den fronten, men det kan börja röra på sig i höst.

Partikongr­essen som nu samlas ska bland annat diskutera prioritets­ordningen bland nya projekt och reformer, inom ramarna för den femårsplan för 2016–2020 som spikades av en rekordmajo­ritet i Kinas folkkongre­ss i fjol. Kongressen hålls dessutom bara några veckor innan USA:S president Donald Trump väntas till Peking, vilket gör frågan om fortsatta reformer på valutamark­naden högaktuell.

En pådrivande reformist i Kinas ledning är centralban­kschefen Zhou Xiaochuan, som vill avskaffa kapitalkon­troller och öppna upp för mer frihandel. Syftet är enligt Zhou att snabba på omställnin­gen till en ekonomi som drivs av inhemsk konsumtion och mer tjänstepro­duktion i stället för investerin­gar och en varuproduk­tion med inriktning på export.

 ?? Bild: ANDY WONG ?? LÅNEBUBBLA. Lånefinans­ierat byggande är en viktig pusselbit i Kinas tillväxtst­rategi, som oroar många bedömare.
Bild: ANDY WONG LÅNEBUBBLA. Lånefinans­ierat byggande är en viktig pusselbit i Kinas tillväxtst­rategi, som oroar många bedömare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden