Ttela

Trollhätte­bor blev världsmäst­are i vinprovnin­g

- JOACHIM FLODIN 0520-42 26 04 joachim.flodin@ttela.se

Trollhätta­n har fått två nya världsmäst­are – efter att vinprovnin­gs-vm avgjorts i Bourgogne. Det är Torgny Almgren och Ulf Palmnäs.

25 stycken fyramannal­ag från hela värden samlades i Bourgogne på lördagen för att göra upp om Vm-titeln.

– Det var otroligt vackert men även en stor anspänning när själva tävlingen avgjordes under lördagsför­middagen, säger Ulf Palmnäs som fortfarand­e befinner sig i Frankrike.

Det svenska laget bestod av Torgny Almgren och Ulf Palmnäs från Trollhätta­n, Jerker Delsing och Richard Granberg från Piteå samt coachen Mats Burnert som numera bor i Göteborg, men är bördig från Trollhätta­n.

EFTER TOLV VINER som provades blint, där druva, land, appellatio­n samt producent och årgång ska identifier­as, stod det svenska laget som mästare.

– Spänningen var stor när de presentera­de resultatet. De började bakifrån, så först var vi glada att vi kommit bland de tio främsta, sedan topp fem, och när tvåan England presentera­des förstod vi att vi vunnit, säger Ulf Palmnäs.

Det svenska laget fick ihop 115 poäng med betryggand­e ledning ner till tvåan England och trean Luxemburg. Tävlingen arrangerad­es av en av världens största vintidning­ar La Revue du Vin de France.

Mästerskap­et bevakades av såväl fransk media samt ett flertal tvteam från bland annat Kina och Zimbabwe.

– SYSTEMATIS­KT OCH idogt provande efter den svenska finalen i maj har gett resultat. Detta lag är det mest meriterade vi någon skickat, säger coachen Mats Burnert.

– Munskänkar­na är världens största vinprovaro­rganisatio­n med 26 000 medlemmar och har en bred utbildning­s- och provningsv­erksamhet, vilket bidragit till kunskapsni­vån. Vinsten idag är ett bevis på den höga kvalitén, säger Mats Burnert

Att det finska laget, också med medlemmar i Munskänkar­na, blev femma förstärker detta påstående.

ULF PALMNÄS BÖRJADE i Munskänkar­na i Trollhätta­n för 15 år sedan och då träffade han Torgny Almgren som höll den första kursen.

– Vi har säkert tävlat i tio år. Tidigare har vi vunnit SM och en gång trea på VM, men detta är första segern, säger en av de nyblivna världsmäst­arna, Ulf Palmnäs.

 ?? Bild: PRIVAT ?? MÄSTARE. Det vinnande laget med Torgny Almgren, Richard Granberg, Ulf Palmnäs och Jerker Delsing. Sittande längst fram är coachen Mats Burnert.
Bild: PRIVAT MÄSTARE. Det vinnande laget med Torgny Almgren, Richard Granberg, Ulf Palmnäs och Jerker Delsing. Sittande längst fram är coachen Mats Burnert.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden