Ttela

Malmö FF svenska mästare

- HENRIK SKIÖLD/TT

Malmö FF är svenska mästare för 20:e gången och kan lägga till en andra stjärna på matchtröja­n. Och guldet togs med stil. MFF vände 0–1 till 3–1 borta mot IFK Norrköping.

Med tre omgångar kvar att spela är MFF, på sina 60 poäng, tio poäng före tabelltvåa­n AIK och i en ointaglig ledning. Men det var länge en allt annat än enkel uppgift att ta de sista nödvändiga poängen på Östgötapor­ten.

Norrköping fick bra betalt för sitt snabba, skickliga och modiga passningss­pel. Malmös press blev ofta uddlös och med sina rappa omställnin­gar, ofta med bollen hos David Moberg Karlsson eller Simon Skrabb i ett tidigt skede, kom Norrköping fram till lägen.

MAN FICK OCKSÅ utdelning i den nionde minuten då Moberg Karlsson satte fart framåt, men inte hittade något vettigt passningsa­lternativ, utan i stället drog till med vänsterfot­en. Hårt och välplacera­t till höger om Trollhätte­bördiga Johan Dahlin.

Moberg Karlssons lagda krokben fick Malmö att snubbla, inte falla. Det fanns gott om tid att reparera skadan och fixa till en guldfest. Och i andra halvlek visade Magnus Pehrssons MFF hela tyngden och kraften i sitt kunnande.

Redan fyra minuter efter pausen kom repliken. Carlos Strandberg, ett ständigt hot med sin fysik, höll undan Linus Wahlqvist, kompisen i U21-landslaget, och tryckte in 1–1 på Anders Christians­ens inspel. Ett mål till och guldet var klart.

EFTER EXAKT EN timma kom det. Malmö såg hela tiden farligt ut på hörnor och till slut kom utdelninge­n. Mittbacken Lasse Nielsen, dansken som nu kan titulera sig mästare i tre länder – Danmark, Belgien och Sverige – mötte Christians­ens hörna med pannan.

Den sista halvtimman handlade om att spela av matchen. Det klarade Sveriges bästa klubblag – men inte utan problem. Norrköping jagade kvittering in i det sista. I stället fick Anders Christians­en drömträff med sex minuter kvar och säkrade guldet för MFF.

Matchen urartade i slutet, när åtskilliga av Malmös över 2 000 tillresta lämnade läktarna och klev ned på innerplane­n. Malmöspela­rna och Magnus Pehrsson fick mota bort supportrar­na och matchen kunde slutföras.

?? Bild: PETTER ARVIDSON ?? GULDJUBEL. Mff-spelarna jublar sedan Anders Chrisitans­en prickat in det definitivt avgörande 3-1-målet mot Norrköping.
Bild: PETTER ARVIDSON GULDJUBEL. Mff-spelarna jublar sedan Anders Chrisitans­en prickat in det definitivt avgörande 3-1-målet mot Norrköping.