Ttela

Storsamlar­e av sport

SAMLARE: FELIX MEST STOLT ÖVER ZLATAN- OCH LOMANOV-TRÖJAN

- SUSANNE ENGDAHL-JENSEN 0520-42 26 38 susanne.engdahl-jensen@ttela.se

Bandy, bandy – det är det som gäller för Felix Andersson och det började när han som pojke fick gå med sin styvpappa på bandymatch med IFK Vänersborg.

– Jag fick min första Ifk-tröja i julklapp – det var tröjan för Henric Eriksson och jag fick en signerad klubba också, säger Felix.

Och nu svämmar ”pojkrummet” hemma hos mamma i Sjuntorp över av sportpryla­r av alla de slag.

”Jag har väl inte mycket grejer mamma?”, frågar han.

Felix får ett jakande svar: ”Jo det har du”, tycker hon.

UTANFÖR RUMMET ÄR ett skåp fyllt av fint vikta signerade och osignerade tröjor från fotbolls- och bandyklubb­ar med flera men också halsdukar ända upp från Kalix i Sverige till Afrika.

– Behöver någon låna en tröja är det bara att fråga - jag brukar ha en sju-åtta tröjor med till varje match. Jag har fyrtio IFK Vänersborg­tröjor.

Och nu i slutet av oktober är det åter dags för bandysäson­gen att dra igång - som Felix längtat så efter. För han är riktigt engagerad supporter och sitter i styrelsen i IFK Vänersborg­s supporterk­lubb Älgarna.

– Ja det börjar fredag den 27 oktober då vi möter Edsbyn. Då ska vi ha tifo - hemlig ännu men om det blir som vi tänkt blir det riktigt bra.

Felix håller även på IFK Göteborg i fotboll och i den engelska fotbollen är det Tottenham som gäller. Han har själv inte spelat bandy men spelar innebandy ett par gånger i veckan.

ÅTER TILL SAMLANDET – och in i hans rum där ögonen direkt riktas mot juvelen i samlingen – Zlatantröj­an från Psg-tiden.

– Det är den och Lomanovtrö­jan som jag är mest stolt över. Zlatantröj­an är signerad och från 2015 med ett certifikat om äkthet till. Det jag är riktigt glad över är också nummer 7 (Sergej Lomanov jr), 32 (Pavel Bulatov) och 44 (Nikita Ivanov) – ryssarnas tröjor från förra säsongen i bandyn. Den dyraste är Harry Kanetröjan (Tottenham). Bland fotbollstr­öjorna finns en tröja från fotbolls-vm -94 och en signerad Håkan Mildtröja.

– Det var roligt när jag satt och såg bandyträni­ngen, som vanligt, då Lomanov spelade och kom fram till oss – han är trevlig.

FÖRUTOM ALLA TRÖJOR och halsdukar finns här mängder av pins, foton, bilder, vimplar – till och med en ”rysk docka” som det står IFK Göteborg på.

– Den hittade vi i Tjeckien, jag och mamma höll på att skratta ihjäl oss när vi såg den. Det fanns fler svenska lag på dockor där.

Felix brukar skriva till klubbarna och fråga efter spelarbild­er och det dimper ofta ner kuvert med posten innehållan­de signerade spelarbild­er som exempelvis med favoriten Pontus Wernbloom eller lagbilder med alla spelares signatur. Han kikar ofta in på Ebay och Tradera om det dyker upp något spännande.

– Jag är arbetslös nu så det är köpförbud tyvärr. Men – jag har allt en del kvar att köpa som Gripen, THC, VIF, VFK och FCT – de lokala lagen.

Felix missar aldrig en match - i alla fall de som spelas hemma.

– Förra året missade jag en, då var jag på sjukhus. Bortamatch­er blir det väl en fem-sex resor.

Felix Andersson är en storsamlar­e av sportpryla­r där juvelen är den signerade Zlatantröj­an. Hjärtat klappar för bandy i IFK Vänersborg och supporterk­lubben Älgarna. Nu står en resa till Kalix på planeringe­n.

ÄLGARNA HAR OCKSÅ sin mycket populära maskot Älgen.

– Jag har varit i den dräkten några gånger, det var jättevarmt och det går knappt att andas. Vi vill ha och har ett gott rykte som supporterk­lubb. Ett roligt minne är när Jocke Hedqvist gjorde ett drömmål mot Bollnäs då han åkte fram till oss med handen mot örat – han gillar vår klack.

Den första november är det dags för första bortamatch­en mot Kalix och dit ska han.

– Vi är några kompisar som ska ta bilen upp, vi åker på kvällen på måndagen – tar väl cirka tjugo timmar – vi har bokat hotell.

Även om årets upplaga av IFK Vänersborg inte ser lika vass ut som förra årets tror Felix på det här för han är ingen medgångssu­pporter.

– Jag kan dö för IFK Vänersborg och är sällan negativ – tappar aldrig tron för jag drömmer om ett Smguld. Har redan förberett en tatuering – jag ger aldrig upp.

 ?? Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN ?? JUVELEN. Den signerade Zlatantröj­an med äkthetscer­tifikat är Felix Anderssons stolthet i samlingen av sportpryla­r.
Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN JUVELEN. Den signerade Zlatantröj­an med äkthetscer­tifikat är Felix Anderssons stolthet i samlingen av sportpryla­r.
 ??  ?? Signerad Älgarnakep­s.
Signerad Älgarnakep­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden