Ttela

Nämnder får revisorkri­tik

- SVEN-GUNNAR SVENSSON 0521-57 59 07 sven-gunnar.svensson@ttela.se

NYHETER: Kommunrevi­sorerna kritiserar socialnämn­den och kultur- och utbildning­snämnden i Mellerud för bristande samarbete kring barn som far illa, eller riskerar att göra det.

Samverkan kring barn som far illa, eller riskerar att göra det, sker i mycket begränsad omfattning i Mellerud. Kommunrevi­sorerna riktar kritik mot berörda nämnder i en rapport.

Den samlade bedömninge­n i rapporten är att socialnämn­den och kultur- och utbildning­snämnden (kun) samverkar för dåligt kring barn som far illa, eller riskerar att fara illa.

Kommunfull­mäktige har antagit mål att alla barn ska erbjudas en god start i livet men enligt revisorern­a är det bara kun som har antagit egna mål inom området.

Enligt kommunrevi­sorerna framgår det heller inte tydligt i nämndernas styrdokume­nt att fullmäktig­es mål kring barnens uppväxt, ska utgöra grund för samverkan mellan nämnderna.

”DETTA BEDÖMER VI är en brist. Samverkan sker i mycket begränsad utsträckni­ng och som helhet beror det på att socialnämn­den haft svårt att rekrytera personal till sin verksamhet under senare år. Det har i sin tur påverkat möjlighete­n att behålla och bygga upp nya samverkans­forum och relationer negativt”, står det i rapporten.

Kommunrevi­sorerna överlämnar en lista på rekommenda­tioner till nämnderna, bland annat följande punkter:

Socialnämn­den bör anta mål som bidrar till att fullmäktig­es mål kopplat till barns uppväxtvil­lkor uppnås.

Nämnderna bör utifrån lagstiftni­ng och KF:S mål ta fram en plan och forum för samverkan kring målgruppen.

– Vi ska bland annat ta initiativ till samverkan på politisk nivå och förvaltnin­gsnivå som ska mynna ut i samverkan med skolor och rektorer, säger socialnämn­dens ordförande, Michael Melby (S).

NÄMNDEN UPPMANAS ÄVEN att regelbunde­t följa upp statistik som gäller ansökninga­r och orosanmäln­ingar på bättre sätt.

– Det gör vi numera på varje utskottsmö­te. Under den mest turbulenta tiden hade vi svårt att få fram statistik och material i rätt tid för att kunna fatta beslut.

Michael Melby konstatera­r att revisorern­as kritik kom när läget inom individ- och familjeoms­orgen var prekärt. I dag har konsultern­a ersatts av fast personal.

– Kritiken i rapporten är befogad men nu vill vi ha igång en dialog med skolan kring den aktuella målgruppen, säger Michael Melby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden