Ttela

PATIENT PÅ NÄL DOG I LEGIONELLA

- NANNA NILSSON 0520-42 26 00 nanna.nilsson@ttela.se

Mannen insjuknade i lunginflam­mation som orsakats av legionella­bakterier när han vårdades på Näl. Hans liv gick inte att rädda.

Mannen har sedan en längre tid varit svårt sjuk och vårdats på avdelning 42 på Näl.

– Proverna visar att det fanns legionella där han vårdades, säger Niklas Claesson kommunikat­ionschef i Nu-sjukvården.

Mannen har med största sannolikhe­t smittats på sjukhuset. En utredning är nu inledd samt en förberedel­se inför en lex Maria-anmälan. Än så länge finns inga misstankar om att bakterien finns på andra delar av sjukhuset. Förebyggan­de åtgärder har tillsamman­s med Västfastig­heter vidtagits, bland annat har rören spolats igenom för att minska eventuell smittsprid­ning och flertalet munstycken, slangar och kranar har bytts ut. Sedan tidigare finns rutiner kring hur man ska spola i kranar och slangar för att förebygga just sådana här fall.

”Proverna visar att det fanns legionella där han vårdades” NIKLAS CLAESSON kommunikat­ionschef i Nu-sjukvården

– Rutinerna har inte varit tillräckli­gt tydliga, säga Niklas Claesson.

Det är första fallet av legionella på flera år på Näl. Legionella är en bakterie som kan finnas i vattenledn­ingar, den är oftast ofarlig för människor med normalt immunförsv­ar och smittar inte mellan olika personer. Däremot kan den orsaka svår lunginflam­mation hos den med ett sämre immunförsv­ar. Anhöriga till mannen är informerad­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden